۱- نیمی از کشور ایران خشک میشود/ ایران ٣ برابر سد کرخه آب صادر کرده است/ ۱۲ استان از ٣١ استان ایران تا ۵۰ سال آینده تمام سفرههای زیرزمینی آبشان را از دست میدهند.
۲- هدایت فهمی، کارشناس منابع آب وزارت نیرو توضیح میدهد: «برای مصرف کنونی آبمان به ٣ ایران نیاز داریم زیرا ایران ٣ برابر ظرفیت اکولوژیستی خود آب مصرف میکند».
۳- در سال ٩٣ چیزی در حدود ٨٣٣هزار تن هندوانه از ایران صادر شده است. تحقیقات ثابت کرده هر کیلوگرم هندوانه ۴٠٠لیتر آب مجازی در خود دارد.
۴- آمارهای وزارت نیرو نشان میدهد که پتانسیل منابع تجدیدشونده آبی کشور در بهترین حالت ١٣٠میلیارد متر مکعب است که ٩٣درصد از آن با بازده نگرانکننده تنها ٣۵درصدی، در بخش کشاورزی مصرف میشود.
۵- نیویورک تایمز با اشاره به نقش کمآبی در تحولات سیاسی و اجتماعی نوشت: نیجریه، سوریه، سومالی و حالا ایران در هر کدام از این کشورها به انحای مختلف بروز #بحران_آب موجب بروز مجموعهای از ناآرامیهای اجتماعی، مهاجرت گسترده، آشوب و حتی جنگ میشود.
۶- ایران جدیدترین نمونه از کشورهایی است که در آن وقوع بحران آب منجر به نارضایتی عمومی شده. این، بهویژه در شهرهای کوچک مصداق بیشتری دارد. مزارع خشک و دریاچهها به شورهزار تبدیل شده است. میلیونها نفر به شهرهای بزرگ مهاجرت کرده و بیکاری منجر به افزایش نارضایتی میان شده است.
۷- تقریبا ١۴سال است که ایران با خشکسالی مواجه است. بهطور خلاصه اینکه وقوع یک بحران آبی، چه در نتیجه عوامل طبیعی، چه سوء مدیریت انسانی و چه هر دو، میتواند هشداری اولیه نسبت به وقوع یک دردسر جدی در آینده نهچندان دور باشد.
۸- در گفتوگویی که مهر ۹۵ با عیسی کلانتری داشتم و در رسانههای بسیاری منتشر شد او گفت: استفاده از حجم ۹۷ درصد آبهای سطحی مربوط به گذشته بود. اکنون این رقم به ۱۰۷ درصد رسیده است.
۹- کلانتری افزوده بود:بر اساس تعاریف بینالمللی هیچ کشوری حق ندارد بیش از ۴۰ درصد آبهای تجدیدپذیر را استفاده کند. در ایران به جای ۴۰ درصد، ۱۰۷ درصد استفاده میشود. در دنیا هیچ کشوری بیش از ۵۵درصد مصرف ندارد و فقط ایران است که از بیش از ۱۰۷ درصد آبهای تجدیدپذیر استفاده میکند.
۱۰- متاسفانه کلانتری به من گفت: ۵۰ میلیون نفر از ساکنان جنوب البرز و شرق زاگرس باید فکری به حال خودشان کنند. در آن مناطق کشاورزی وجود نخواهد داشت و زندگی در آن بسیار گران خواهد شد. از نظر آبی حتی آب شرب و صنعت بسیار گرانتر از آن چیزی میشود که اکنون هست.
۱۱- اگر درباره مصرف و استحصال آب تصمیم جدی نگیریم، عواقب وخیم بازگشتناپذیر دامنگیر مردم خواهد شد. فاجعه آب مطالبه عمومی نیست؛ برای این که به تدریج در حال مردن است. دریاچه ارومیه ناگهان مرد. وقتی مرد نمکش در گلوی تبریزیها و اهالی ارومیه و… رفت. همه فهمیدند مسئله جدی است.
۱۲- کلانتری: بارندگی ۱۰ برابر هم شود، فایدهای ندارد زیرا آب جاری میشود. آبهای جاری هم کم میشود. آبها در حال شور شدن است و کیفیت همزمان با کمیت با شدت در حال کم شدن است. اینها فجایعی است که این سرزمین در انتظار آن است. فکر میکنم دیگر دیر شده و روزبهروز هم دیرتر میشود.
۱۳- همه ضرر میکنند. برخی محبت «خالهخرسه» میکنند. این است که مسئله آب فراتر از جناح سیاسی و فراتر از عمر دولتها و مجالس است. فرصتها را هم به سرعت از دست میدهیم. هزینهها به شدت در حال سنگین شدن است. مسئله آب وخیمتر از آن است که هر کسی تصور میکند.
۱۴- اکنون #بحران_آب از مرزهای ایران فراتر رفته و به جنگی غیرنظامی بین ایران و ترکیه و عراق بدل شده است. عراقیها معتقدند ایران و ترکیه اعتدال را رعایت نمیکنند و با سد سازیهای خود حق مردم عراق را به تاراج میبرند. از سویی دیگر ترکیه اخیرا اقدام به آبگیری سد ایلیسو کرده است.
۱۵- سد ایسیلو بر روی رود دجله احداث شده. دجله از ترکیه وارد عراق میشود و سرانجام به تالاب هورالعظیم میرسد. آبگیری این سد از ورود ۵۶ درصد منابع آب دجله به خاک عراق جلوگیری میکند که در نتیجه باید منتظر مرگ قریبالوقوع تالاب هورالعظیم و یک فاجعه بزرگ زیستمحیطی در ایران بود.
۱۶- مردم عراق چند روزی است به آبگیری این سد اعتراض میکنند. در ایران اما بحرانهای سیاسی و اجتماعی به حدی زیاد است که مردم از مهمترین دشمن که همان #بحران_آب است غافل شدهاند. در سخنان عالیترین مقامات ایران نیز سخنی از بحران آب به میان نمیآید.
وقت تنگ است.
این گزارش تکاندهنده نیویورکتایمز است که بهمن ۹۶ منتشر شد.
اصلاحات نیوز