«چهار دهه است که حکم مبارزه با فساد صادر شده و فرمان ۸ مادهای امام را هم داریم؛ اما چرا هیچ کاری نمی کنیم. هزارو ۱۱۷ برج پیدا کردهایم که بالای ۱۰ هزار متر تخلف دارند و میلیونها متر ساختوساز ضمن تخلف از پروانه داشتیم».
به گزارش شرق، اینها بخشی از سخنان محمدجواد شیرازی، رئیس سازمان بازرسی شهرداری تهران در آخرین نشست خبری خود است که روز گذشته برگزار کرد و یک ساعت پیش از آن خبر برکناری او از سوی شهردار جدید تهران روی خبرگزاری ها مخابره شد. اما همان زمان نامه استعفای او از طریق یک منبع آگاه به دست ما رسید.
در متن نامه شیرازی به نکات مهمی اشاره شده بود که دقت به آن میتواند دلیل اخبار و شنیدههای جستهگریخته درباره تلاشهای شبانهروزی و فراوان برای برکناری او از سمتش باشد. یکی از این شنیدههای تأییدنشده شرطبندی به مبلغ چنددهمیلیاردتومانی تعدادی از مخالفانش بر سر برکناری او از این سمت بود. آنها که برای بیرونراندن شیرازی از شهرداری تهران، شرطبندی کرده بودند، حالا به نظر شرط را بردهاند اما شیرازی می گوید کاری که باید انجام می شده را انجام داده و امروز با خیال آسوده سازمان بازرسی را ترک می کند.
در متن استعفانامه شیرازی خطاب به افشانی، شهردار تهران آمده است: «حدود ۹ ماه قبل که برادر عزیزم، جناب آقای دکتر نجفی از بنده که عمری را در فضای معنوی جبههها سپری کرده بودم، دعوت به همکاری در سازمان بازرسی کرد، تنها به خاطر یک دلیل این بار سنگین مسئولیت را پذیرفتم و آن اطلاع از وضعیت باورنکردنی و تکاندهنده فساد و ظلم و رانتخواری در مجموعه شهرداری تهران بود که طبق وصیت مقتدایم حضرت امام خمینی و فرمان مقام معظم رهبری مبارزه با فساد کمتر از جهاد با ارتش صدام نبوده و نیست. به لطف الهی در طول ۳۰۰ روز سپریشده از پذیرش این مسئولیت برای نخستین بار تصویری دقیق و تخصصی از رخنه مافیای فساد در مدیریت شهری و تضییع دهها هزار میلیارد تومان از حقوق بیتالمال در دهههای اخیر به دست آمد که پیگیری آن در مراجع قضائی و نظارتی نیز با پیشرفت قابلتوجهی به گرفتن نتیجه حق مردم نزدیک شده است. مهمترین اصل سازمان بازرسی شهرداری تهران در دوره اخیر، عدم اغما و توصیهپذیری در برخورد با تخلفات و فساد بوده است. فساد و رانتخواری چه تحت پوشش کارآفرینی باشد، چه پشت عناوین تخصصی مخفی شود و چه لباس ارزشها و عناوین مقدس را بپوشد، فساد است. مجموعه سازمان بازرسی نیز در این دوره فارغ از توصیههای سیاسیون، وزرا، نمایندگان مجلس و شورای شهر و هر صاحبنفوذی، به انجام وظیفه خود در مبارزه بی اغماض با فساد و تخلف پرداختند».
شیرازی در بخش پایانی نامه استعفایش از فشارها به شهرداری تهران گفته و آن را دلیل استعفای خود عنوان میکند و میگوید: «اکنون بر اساس برخی از اخبار واصله، فشارهای وارده از سوی برخی جاها مبنی بر کنترل و توقف حرکت سازمان بازرسی شهرداری تهران در این مسیر، ممکن است برای جنابعالی که در آغاز راه سخت امانتداری حقوق مردم قرار دارید، مشکلاتی ایجاد کنند لذا لازم میدانم عرض کنم که گرچه نمی خواهم رفیق نیمهراهی برای شما باشم اما قادر به تغییر این راه رفته در عمر گذشته نیز نیستم و اگر این فشارها ممکن است فعالیت جنابعالی را مختل کند، ترجیح می دهم شما را در اجرای تصمیمتان مختار بگذارم و بهعنوان شهروند عادی به وظیفه خود پایبند بمانم».
مطابق گفتههای منبع آگاه «شرق»، در این دوره ۳۰۰ روزه بخشی از هزارو ۳۰۰ ملک نجومی بازپس گرفته شده و شنیدهها حاکی از آن است که طی روزهای گذشته حکم تخلیه برای یکی از نمایندگان پیشین شورای شهر که دفتر کارش متعلق به شهرداری تهران بوده است، ارسال شده اما او با دیدن حکم آن را پاره کرده است».
اینها تنها بخشی از تلاشهای ۳۰۰ روزه سازمان بازرسی در دوره روی کارآمدن شهردار اصلاحطلب پیشین است و شیرازی پیش از رفتن در نشست خبری خود به نکات مهم دیگری نیز اشاره کرد. او در این نشست خبری در بخشی از صحبتهای خود گفت: «می گویند ۱۰ درصد فساد در شهرداری کاهش پیدا کرده، اما سؤال اینجاست که چرا تنها ۱۰ درصد؟ باید بگویم متأسفانه در خود سازمان بازرسی هم متخلفانی وجود داشتند که ما به آنها امان و فرصت ندادیم. ذکر این نکته را لازم می دانم که شهروندان تهرانی سه گرفتاری در شهر تهران دارند که عبارتاند از قانونگریزان و قانونفروشان و توصیهکنندگان. ما پروندههایی داشتیم که دهها هزارمتر بدون سند ملکی، ساختوساز انجام دادهاند».
شیرازی با اشاره به اینکه عناصر ناسالم در لایههای مدیریتی شهرداری وجود دارد، گفت: «این توصیهکنندگان پدر شهر را درآوردهاند و مردم را بیچاره کردند. ما جرثومه فساد را در شهرداری پیدا کردیم و به آقایان جهانگیری و شمخانی در این زمینه اطلاعرسانی کردیم و همه پروندهها را در اختیارشان قرار دادیم و آنها نیز قول پیگیری دادند.