رسانههای عربی توافقهای اقتصادی و تجاری اخیر کویت و پکن در حاشیه ‘نشست عربی و چین’ را ورود یک قدرت جدید در داخل شورای همکاری خلیج فارس به جز آمریکا و تلاش کویت برای محافظت از خود در برابر محور آمریکایی-عربستانی تحلیل کردند.
شبکه تلویزیونی ‘الشرق’ گزارش داد که در نشست اخیر کشورهای عربی و چین، پکن و کویت توافق کردند که چین ۴۹۰ میلیارد دلار در دو جزیره کویت و نیز در شهر ‘الحریر’ این کشور سرمایهگذاری کند.
این شبکه مصری همچنین اضافه کرد که طبق این توافق چین ۴۵۰ میلیارد دلار در دو جزیره «فلکه» و «بوبیان» سرمایه گذاری میکند.
بر اساس این گزارش، سرمایهگذاری چین در این دو جزیره ۹۹ ساله بوده و شامل احداث تاسیسات صنعتی، تجاری، اداری، بیمارستان و درمانگاهها، پارک ها و فضاهای سبز، دانشگاه ها و مدارس و مراکز ورزشی و تفریحی و گردشگری و هتل ها خواهد بود.
همچنین چین قرار است ۴۰ میلیارد دلار در شهر الحریر کویت سرمایه گذاری کند تا این شهر به بزرگترین مرکز مالی و سرمایه گذاری جهان عرب تبدیل شود.
شبکه الشرق گزارش داد که کویت با توافق خود با چین عملا مسایل امنیتی و استراتژیک دو جزیره فلکه و بوبیان را که پکن نزدیک به نیم تریلیون دلار در آنها سرمایه گذاری کرده، به این کشور سپرده است.
الشرق دلیل این روی آوردن کویت به سمت چین را رفتار آمریکا در قبال کشورهای حاشیه خلیج فارس و همچنین چپاول اموال این کشورها از سوی ‘دونالد ترامپ’ می داند که اشتهای سیری ناپذیری دارد و با اینکه ۴۵۰ میلیارد دلار از عربستان و چندین میلیارد دلار از دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس بابت فروش سلاح دوشیده، اما باز هم به دنبال ثروث های آنها است.
این شبکه همچنین تحلیل می کند که کویت برای اولین بار تصمیم گرفته که به دنبال عربستان و سیاست های آن برای تبعیت از آمریکا حرکت نکند.
الشرق گزارش می دهد که هم اکنون قطر به دنبال ائتلاف با ترکیه و عمان نیز به دنبال ائتلاف بزرگ با چین است و این تنها کشورهای عربستان، امارات و بحرین هستند که دنباله رو آمریکا شده اند .
روزنامه ‘العربی الجدید’ در باره این همکاری کویت و چین نیز نوشت که سیاست جدید کویت، نفوذ هرچه بیشتر سیاسی و اقتصادی در منطقه است تا از طریق چین از خطرات آینده در منطقه در برابر همسایگانش در امان باشد.
این روزنامه اضافه کرد که شیخ «صباح جابر الصباح» امیر کویت در دیدار با «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین در حاشیه نشست کشورهای عربی با چین علاوه بر توافق برای همکاری در طرح این کشور با نام «یک جاده – یک کمربند» که یک طرح سیاسی و تجاری جدید در جهان است، به توافقات تجاری، اقتصادی و دفاعی و نیز به توافقی نفتی بین دو کشور برای خرید نفت کویت توسط پکن به عنوان مشتری دایمی آن ، دست یافتند.
العربی الجدید نوشت که طبق بیانیه نهایی بین دو طرف مبنی براینکه چین از کویت در سازمان ملل متحد حمایت خواهد کرد، باب جدیدی برای نفوذ سیاسی جدید پکن در داخل شورای همکاری خلیج فارس است.
این روزنامه حضور شخص امیر کویت در نشست کشورهای عربی و چین و سخنرانی در این نشست را دارای ابعاد بزرگ و یک سناریوی دیپلماتیک جهانی جدید دانست.
این روزنامه فرامنطقهای نوشت که حضور امیر کویت در پکن و تاکید بر همکاری های دو جانبه با چین و دست یافتن به حمایت این کشور در سازمان ملل متحد به عنوان عضو دایم شورای امنیت گامی پیشگیرانه برای محافظت از کویت در برابر محور عربستانی و اماراتی است، بخصوص که اکنون شورای همکاری خلیج فارس در تنش و اختلاف به سر می برد و درباره مسایلی همانند محاصره قطر، توافق هسته ای ایران با قدرت های جهانی و «معامله قرن» آمریکا با یکدیگر اختلاف اساسی دارند.
این روزنامه فاش کرد که امارات و اسرائیل از رئیس جمهوری آمریکا میخواهند که کویت را به دلیل موضعگیریهای خود در قبال توافق هسته ای ایران و معامله قرن در مساله سازش میان اسرائیل و فلسطین و نیز موضعگیری های ضد اسرائیلی آن در شورای امنیت که عضو موقت این سازمان برای بمدت دوسال است، تحت فشار قرار دهد.
العربی الجدید نوشت که کویت سرمایه گذاری در طرح «جاده ابریشم» چین را به عنوان فرصتی بر جذب این کشور به منظور سرمایه گذاری در طرح کویت برای گسترش و توسعه جزایر خود و شهر الحریر در شمال این کشور می داند.
این روزنامه افزود که حضور چین در حوزه خلیج فارس، جنگ تجاری به راه خواهد انداخت، بخصوص که میان این کشورها به دلیل محاصر قطر هماهنگی اقتصادی وجود ندارد و شورای همکاری در یک سال گذشته با بروز تنش ها یک جلسه منسجم تشکیل نداده اند.
«سامی الفرج» استاد علوم سیاسی دانشگاه کویت به این روزنامه گفت که ورود چین به حوزه کشورهای حاشیه خلیج فارس بخصوص در وضعیتی که این منطقه به دلیل تنش در دو محور ایران و آمریکا در حالت بی ثباتی به سر می برد، می تواند گزینه های استراتژیک سیاسی، نظامی را در منطقه گسترش و توزان قوای جدیدی بوجود آورد و این منطقه از دو قطب آمریکا در یک سو و کشورهای حوزه خلیج فارس در سوی دیگر خارج شده و یک نقطه گشایش برای حمایت از کشورهایی همانند کویت در درون این شورا بوجود آورد.
ایرنا