دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا هر چند در سخنرانیهای خود از نارندرا مودی نخستوزیر هند به عنوان یک همکار بینالمللی خود یاد کند اما دهلی نو به طور فزایندهای از تصمیمهای ناگهانی آمریکا در اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران که منافع ملی این کشور را نادیده میگیرد ناراضی است.
به نقل از روزنامه ‘تایمز او ایندیا’، دولت ترامپ در هفته جاری اعلام کرد که تمام کشورهایی که از دستورات این کشور در زمینه ایران پیروی نکنند از سوی آمریکا تحریم خواهند شد. واشنگتن از هشت کشور از جمله هند و چین درخواست کرده است تا واردات نفت خود از ایران را به صفر برسانند.
این اقدام که سبب افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی شد، میتواند بر زندگی قشر فقیر جامعه هند تاثیر منفی بگذارد و در زمانی انجام می شود که نارندرا مودی مشغول انجام تبلیغات انتخاباتی خود برای پیروزی دوباره در این کارزار است.
دستورهای آمریکا در خصوص ایران پس از اعلام ترامپ مبنی بر خروج هند و ترکیه از توافقنامه«نظام عمومی ترجیحات» منتشر می شوند.
بر اساس توافقنامه «نظام عمومی ترجیحات» بسیاری از کشورهای درحال توسعه فرصت مییابند تا با استفاده از مزیت تعرفه گمرکی صفر و یا ناچیز بر برخی از اقلام صادراتی خود، اقتصادشان را بهبود بخشیده و از فقر خارج شوند.
ترامپ که دارای یک روابط پر تنش با اکثر رهبران کشور های غربی است به صورت عمومی از رابطه نزدیک خود با مودی سخن گفته است.
اگرچه ترامپ در میان احزاب راست گرای هندو فردی محبوب است اما وی به دلیل تقلید از لهجه انگلیسی نارندرا مودی، در هند مورد انتقاد قرار گرفته و این رفتاری است که از زمان بیل کلینتون به صورت دائم از سوی روسای جمهور آمریکا تکرار شده است.
یک مقام هندی که نخواست نامش فاش شود گفت: دهلی نو از تصمیم ترامپ در خصوص ایران شوکه شده و ناراضی است. دولت ترامپ در ماه مارس به هند اعلام کرده بود که کاهش واردات نفت این کشور از ایران راضی کننده است و می تواند بار دیگر شامل معافیت های آمریکا شود.
وی افزود: ما فکر می کردیم که آمریکا توجه بیشتری به منافع و نگرانی های هند به عنوان یک شریک راهبردی و دفاعی خود می کند.
یک مقام دیگر هندی گفت: هند به عنوان سومین وارد کننده بزرگ نفت در جهان، سهم واردات نفت از ایران در واردات کل نفت هند را از ۱۷ درصد به ۵ درصد کاهش داده است و همچنین واردات نفت از ونزوئلا را نیز متوقف کرده است. دلیل این امر موافقت با درخواست های آمریکا نیست بلکه هند و آمریکا شرکای راهبردی برای یکدیگر هستند.
یک مساله دیگر که می تواند به یک تنش در روابط هند و آمریکا تبدیل شود، ادامه روابط دفاعی هند با روسیه و انجام خریدهای بزرگ دفاعی مانند قرارداد خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ از روسیه است.
تنوی مدان ی تحلیلگر در موسسه ‘ بروکینگز’ گفت: بار دیگر هند قربانی تصمیمات آمریکا خواهد شد. این تصمیمات نشان می دهند که آمریکا در واقع به منافع هند توجه نمی کند. برای هند حفظ روابط با تهران مهمتر از واردات نفت از این کشور است.
هند امیدوار است بتواند به همکاریهای خود با ایران در بندر چابهار ادامه دهد.
بندر چابهار که در دریای عمان قرار گرفته است دسترسی هند به افغانستان از طریق دریا را آسان می کند. دولت هند متعهد به سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری برای توسعه چابهار و همچنین سرمایه گذاری ۱.۵ میلیارد دلاری برای ساخت مجموعه ای از جاده ها و راه آهن شده است.
ایرنا