عربستان از مذاکرات روسیه و قطر درباره خرید موشکهای اس-۴۰۰ خشمگین شده و تهدید به پاسخ نظامی به این مسئله کرده، البته در مسکو و دوحه تاکید کردهاند که نارضایتی ریاض، تاثیری بر این معامله نظامی نخواهد داشت.
به گزارش تسنیم، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» امروز در تحلیلی نوشت: در نخستین سالگرد محاصره دیپلماتیک قطر (۱۴ خرداد)ممکن است مناقشه دیگری در منطقه خلیج فارس بوجود آید که البته این بار روسیه نیز مستقیما درگیر آن خواهد بود.عربستان سعودی که خود از جمله خریداران سامانه موشکی اس-۴۰۰ روسی است با این مسئله که این موشکها به رقیب وی، یعنی قطر، هم فروخته شود مخالفت و تهدید به پاسخ نظامی به چنین مسئلهای کرده است.
منابع دیپلماتیک در دوحه تاکید کردهاند که این تهدید ریاض بر این معامله نظامی تاثیری نخواهد داشت، آنها بعید ندانستند که این اقدام عربستان در نتیجه اعمال فشار از سوی واشنگتن باشد.
خشم آمریکا از ادامه تمایلات برای خرید موشکهای اس-۴۰۰ در منطقه
یک مقام آگاه در وزارت امور خارجه قطر به این روزنامه توضیح داده است: «مقامات دوحه از خرید موشکهای اس-۴۰۰ روسیه صرفنظر نخواهند کرد. به عقیده من اظهارات عربستان بخشی از مبارزه و جنگ اطلاعاتی علیه قطر است. البته تهدید عربستان تاثیری بر اقدامات ما ندارد، چرا که این مسئله مستقیما به امنیت کشور بستگی دارد و اظهارات آنها عربستان تنها جنبه تبلیغاتی دارد.»
این مقام قطری بعید ندانست که تهدید عربستان نتیجه اعمال فشارهای آمریکا باشد. به گفته وی، «همه چیز ممکن است و نمونه بارز آن ترکیه وتهدیدات آشکار واشنگتن در رابطه با تصمیم این کشور برای خرید اس-۴۰۰ از مسکو است. به عقیده من آمریکاییها تلاش خواهند کرد بر ما نیز اعمال فشار کند.»
در دومای دولتی روسیه نیز معتقدند که اظهارات طرف عربستانی تاثیری بر این معامله نظامی بین روسیه و قطر نخواهد داشت. “یوری اشوتکین” نائب رئیس کمیته امور دفاعی دوما به این روزنامه گفت: «فکر میکنم روابط متقابل بین روسیه و قطر به اندازهای سازنده شده باشد که اظهارات عربستان سعودی تاثیری بر امکان فروش سامانههای موشکی اس-۴۰۰ به قطر نخواهد داشت.»
به نوشته این روزنامه، عربستان سعودی خود خریدار موشکهای اس-۴۰۰ روسیه است. البته این معامله در مراحل پایانی خود قرار دارد. سفیر عربستان در مسکو در ماه فوریه اعلام کرد که مذاکرات در این زمینه به مرحله نهایی رسیده و تنها جزئیات فنی آن در حال بررسی است.
دیپلمات قطری این مسئله را نیز بعید ندانست که از جمله اهرمهای فشار طرف عربستانی، خودداری از خرید این تسلیحات نظامی مدرن از روسیه باشد، هرچند، به گفته وی، فعلا پیش بینی روند اوضاع در این رابطه دشوار است.
هند نیز هشدار آمریکا را نادیده گرفت
به نقل از روزنامه ‘هندوستان تایمز’، مقامات وزارت دفاع هند تاکید کردند تاکنون هیچ دستوری از دولت هند مبنی بر توقف خرید پنج سامانه موشکی اس ۴۰۰ به ارزش ۵.۵ میلیارد دلار از روسیه دریافت نکرده اند.
دولت آمریکا به هند در خصوص این قرارداد با روسیه اخطار داده است و اعلام کرده این اقدام دهلی نو می تواند به همکاری های نظامی با آمریکا پایان دهد.
وزارت دفاع هند بر این عقیده است که اگر هند در این مرحله از قرارداد با روسیه عقب نشینی کند، مسکو میتواند این سامانه موشکی را از طریق چین به پاکستان نیز بفروشد. چین هم اکنون سامانه موشکی اس ۴۰۰ را از روسیه خریداری کرده است.
الجزایر، مصر، اندونزی، تونس نیز از جمله خریداران این سامانه های دفاع موشکی هستند