همزمان با کاهش مشروعیت دلار متاثر از عواملی چون تنشهای تجاری بینالمللی و سوء استفاده واشنگتن از موقعیت این ارز، سهم یورو در معاملات بین المللی به یکسوم از کل معاملات جهانی رسیده است.
تارنمای اینترنتی اندیشکده امریکایی آتلانتیک روز سه شنبه گزارش داد: اروپاییها در جریان تحریمهای آمریکا علیه ایران دریافتند “ارز پایه جهانی” تا چه اندازه متغییر مهمی در مراودات بینالمللی است. این شاخص یعنی فاصله پول آنها تا ارز پایه آنهم در شرایطی که برخی قدرتهای اصلی اروپا همچون انگلیس بیرون از حوزه یورو هستند، بروکسل را از برخی نقش آفرینیها در مقیاس جهانی محروم ساخته است. اما اکنون هژمونی دلار در حال کمرنگ شدن است و واقعیتی که نمیتوان از آن چشم پوشید، افزایش نقش یورو و کاهش سهم دلار در معاملات جهانی است.
دادههای بانک مرکزی اروپا (European Central Bank)) نشان میدهد که رشد نگرانیها در خصوص تنشهای تجاری بینالمللی، یکجانبه گرایی آمریکا، اعمال تحریمهای یکجانبه و سو استفاده واشنگتن از دلار، موجب جلب حمایتهای جهانی از موقعیت یورو شده است.
دادههای “ECB ” نشان میدهد که سهم یورو از معاملات بینالمللی به یکسوم از کل معاملات جهانی رسیده است. درحالیکه سهم دلار در مراودات جهانی به پایینترین حد خود در ۲۰ سال گذشته رسیده است.
استفاده یورو در مقاصد سیاسی نسبت به دلار بسیار کمتر شده است. از این رو این ارز میتواند خود را به عنوان ارز مشروع جهانی مطرح کند و به مرور دلار را از اهمیت کنونی آن بیاندازد.
در میان بازیگران اروپایی، برلین و پاریس بیشتر از سایرین در پی تقویت نقش یورو برای اعاده حاکمیت مالی اروپا و برجسته ساختن نقش اتحادیه در بازار جهانی سرمایه هستند. در این ارتباط رهبران آلمان و فرانسه در تابستان ۲۰۱۸ از لزوم اصلاحات جهانی و ترمیم حاکمیت اقتصادی سخن گفتند.
در همان هنگام صندوق بینالمللی پول نیز اعلام کرد، سهم دلار در ذخایر ارزی کشورهای مختلف جهان کاهش یافته و کشورها به یورو، یوان و پوند استرلینگ گرایش بیشتری پیدا کردهاند.
در آخرین تحولات، تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران سبب ریزش دوباره دلار و صعود یورو به کانال جدیدی در برابر اسکناس سبز شده است. از این رو بهای شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبد ارزهای جهانی مورد سنجش قرار میگیرد، با ۱.۷ صدم کاهش به ۹۵.۹۴۳ واحد رسید.
در حال حاضر هر یورو با دو درصد افزایش به ۱.۱۴۱۰۵ دلار رسید.
شاخص ارزش دلار در برابر ارزهای امن نظیر ین نیز ریزش کرده است. در حال حاضر هر دلار با ۳۵ صدم درصد کاهش به ۱۰۶.۹۳ ین رسید.
ایران نیز در سالهای اخیر برنامههایی را برای کاهش نقش دلار به اجرا گذاشته است.
هیأت وزیران ایران در ۲۹ خرداد ۱۳۹۷ تمامی وزارتخانهها، سازمانها و شرکتهای دولتی را موظف کرد ارز یورو را به عنوان ارز مبنای گزارشگری و انتشار آمار، اطلاعات و دادههای مالی خود مورد استفاده قرار دهند.
ایرنا