به دنبال استقرار ارتش در پایتخت تونس، نیروهای ارتش این کشور مانع از ورود «راشد الغنوشی» رییس پارلمان و رهبر جنبش النهضه به پارلمان شدند.
به گزارش ایرنا، ساعاتی پیش، رسانهها از استقرار نیروهای ارتش تونس در پایتخت این کشور به دنبال حوادث اخیر و تصمیم قیس سعید رییس جمهوری در برکناری هشام المشیشی نخست وزیر، تعلیق پارلمان و لغو مصونیت نمایندگان خبر دادند؛ الغنوشی اقدام رییس جمهوری این کشور را کودتا علیه انقلاب و قانون اساسی دانست.
الجزیره روز دوشنبه گزارش کرد: راشد الغنوشی رییس پارلمان تونس، تعطیلی پارلمان و جلوگیری از ورود تعدادی از نمایندگان به آن را مورد سرزنش قرار داد. او گفته به نظر ما نخست وزیری و پارلمان همچنان برقرار هستند و حامیان النهضه و مردم تونس از انقلاب دفاع خواهند کرد.
رویترز هم گزارش داد ؛ رئیس پارلمان تونس از مردم خواست به خیابانها بیایند تا امور را درست کنند.
تعلیق هشام المشیشی در واکنش به تظاهرات گسترده در اعتراض به عملکرد دولت تونس در برابر همه گیری کووید-۱۹ صورت گرفته است.
نخست وزیر برکنار شده تونس هفته گذشته وزیر بهداشت را برکنار کرده بود اما این تصمیم در کاهش نارضایتیهای گسترده موثر نبود.
«منصف المرزوقی» رییس جمهور پیشین تونس و رهبر حزب «کنگره برای جمهوری»، اقدام رئیس جمهوری این کشور در را به مثابه شکست کل سیستم عنوان کرد.
الجزیره همچنین به نقل از رئیس ائتلاف کرامت در تونس نوشت که قانون اساسی به رئیس جمهوری اجازه تعطیلی پارلمان و سلب مصونیت آن را نمیدهد.
المرزوقی گفته رئیس جمهوری تونس به پشتوانه نیروهایی که او را محافظت و پشتیبانی میکنند این تصمیمات را گرفته است.
منصف المرزوقی گفته یک تلاش منطقه ای وجود دارد تا ضمن پایان داد به بهار عربی تمامی دستاوردهای انقلاب در کشورهای عربی را از بین ببرد.
او تاکید کرد: آنچه در حال حاضر شاهدیم پایان بهار عربی است.
المرزوقی از مردم کشورش خواست تا به تصمیمهای گرفته شده واکنش نشان دهند و به گفته او مانع از بروز انقلاب شوند.
الجزیره به نقل از مشاور سیاسی جنبش النهضه گزارش داد : تصمیمات رییس جمهوری انقلاب علیه ارکان کشور است و نتیجه دستورات قیس سعید، نادیده گرفته شدن قانون اساسی و شکست تجربه دمکراسی در تونس است.
شبکه الجزیره همچنین به نقل از ریاض الشعبی یکی از رهبران جنبش النهضه گزارش داد که اقدام قیس سعید رییس جمهوری تونس در تعطیلی پارلمان و کشاندن نیروهای نظامی به خیابان نقض صریح قانون اساسی است.
علی العریض معاون جنبش هم در سخنانی گفت که تصمیمهایی که از سوی رئیس جمهوری اعلام شده است کودتا علیه نهادهای دولتی، قانون اساسی و انقلاب مردم تونس محسوب می شود.

او اوضاع را در سایه تصمیم های قیس سعید بسیار پیچیده توصیف و تاکید کرد که تمامی تلاش خود را برای باقی ماندن تونس به عنوان کشوری دموکراتیک و آزاد به کار خواهد گرفت.
معاون جنبش النهضه با اظهار بی اطلاعی از محل نگهداری هشام المشیشی نخست وزیر این کشور که از سوی رئیس جمهوری برکنار شده است، گفت که برخی خبرها از بازداشت او در کاخ ریاست جمهوری حکایت دارد .
در عین سامیه عبو نفر دوم جریان دموکراتیک تونس در سخنانی با تایید تصمیمهای رییس جمهوری این کشور گفت که این دستورات بر اساس قانون اساسی و تاریخی است.
از سوی دیگر منابع خبری از تصمیم جنبش النهضه برای برگزاری نشست فوق العاده حزب به منظور بررسی تحولات اخیر این کشور خبر دادند.
هزاران تظاهرکننده در تونس خشمگین یکشنبه در خیابانها با پلیس درگیر شده و با سر دادن شعارهایی علیه حزب حاکم خواهان انحلال پارلمان بودند.
بعضی از تظاهرکنندگان به دفاتر حزب حاکم، جنبش النهضه(حزب اخوان المسلمین) حمله و اقدام به تخریب اموال کرده بودند.
قیس سعید با اعلام برکناری دولت، از تلاش برای بازگرداندن آرامش به کشور با کمک یک نخست وزیر جدید خبر داد. او در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: این تصمیم ها را اتخاذ کرده ایم تا آرامش اجتماعی به تونس برگردد و کشور نجات داده شود. سعید هشدار داده است که با استفاده از ارتش با خشونتها مقابله خواهد کرد. به هر کسی که به فکر کاربرد اسلحه است و هر کسی که شلیک کند، هشدار می دهم که نیروهای مسلح در پاسخ شلیک خواهند کرد.
به گزارش ایسنا، به نقل از القدس العربی، قیس سعید، رئیس جمهور تونس همچنین دستور تحقیقات از نمایندگان متهم به فساد را صادر کرد.
وی در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که تصمیم گرفته با کمک نخست وزیری که خود وی منصوب میکند ، قدرت اجرایی را بر عهده بگیرد.
رئیس جمهور تونس گفت این تصمیمات برای “نجات تونس” است و این کشور “خطرناکترین لحظات را پشت سر میگذارد”.
سعید با بیان این که تصمیم تعلیق فعالیت پارلمان (برای مدت ۳۰ روز) چندین ماه پیش گرفته شده است ، افزود: قانون اساسی اجازه انحلال پارلمان را نمی دهد اما مانع از تعلیق فعالیت آن نمیشود.
وی گفت که شخصاً درباره “جنایاتی که اعضای پارلمان علیه تونس مرتکب شدهاند” تحقیق خواهد کرد و اجازه نخواهد داد که این پروندهها بدون بررسی در کشورهای قوه قضائیه و پارلمان باقی بمانند.
از سوی دیگر نیروهای امنیتی با خودروهای زرهی در اطراف مقر پارلمان تونس حضور یافته و ضمن محاصره پارلمان مانع از ورود رئیس پارلمان شدند.
الغنوشی هم در واکنش به این اقدام گفت که ی رئیس مشروع پارلمان است و از طرفدارانش خواست تظاهرات کنند.
همچنین تدابیر شدید امنیتی در اطراف مقر پارلمان اتخاذ شد.
این همزمان با حضور مردم در خیابانها و برگزاری جشنهایی با مشارکت قیس سعید است.
علاوه بر این و همزمان با غیبت نخست وزیر تونس و عدم حضور وی در مقابل رسانهها یا صدور بیانیهای از سوی وی و دفترش یا دولت اخبار ضد و نقیضی از احتمال بازداشت وی در کاخ قرطاج منتشر شده است.
برخی منابع تونسی هم از نظارت شدید بر فرودگاهها برای ممانعت از خروج اعضای پارلمان از کشور خبر دادند.
خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد تمامی فرودگاههای تونس تحت نظارت شدید است و برای هیچ یک از اعضای پارلمان بلیت صادر نمیشود.