روسیه با اشاره به خودداری واشنگتن از پایان توقیف دو مجموعه دیپلماتیک این کشور، از برنامه انجام اقدام متقابل و همچنین کاهش شمار دیپلمات های آمریکایی در مسکو خبر داد.
این هشدار روز چهارشنبه و پس از دیدار و مذاکرات سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه با رکس تیلرسون همتای خود و دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در واشنگتن، اعلام شد.
یک مقام دیپلماتیک روسیه بدون اعلام نام از احتمال اتخاذ تدابیری علیه آمریکا در پاسخ به خودداری دولت دونالد ترامپ از لغو دستور باراک اوباما رئیس جمهوری سابق این کشور خبر داد که در دسامبر سال ۲۰۱۶ افزون بر اخراج شماری از دیپلمات های روسی، دو ساختمان دیپلماتیک روسیه را در واشنگتن و نیویورک نیز توقیف کرد.
پایگاه آنلاین روزنامه کامرسانت در این باره نوشت: واشنگتن از مسکو خواسته در ازای پایان توقیف ساختمان های دیپلماتیک، یک قطعه زمین در شهر سن پترزبورگ برای ساخت سرکنسولگری به آمریکا اختصاص دهد، اما روسیه این خواسته را غیرمنطقی خوانده است.
مقام روس در این باره گفته است: مسکو تاکید کرده که مساله توقیف ساختمان های دیپلماتیک روسیه در آمریکا باید بدون ارتباط دادن این موضوع با مسائل دیگر حل شود.
وی افزوده است: اگر این موضوع حل نشود، پس از برگزاری دیدار در حال برنامه ریزی ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه با ترامپ همتای آمریکایی (۱۶ مرداد در آلمان)، مسکو برای اعمال تحریم ها علیه واشنگتن فکری جدی خواهد کرد.
مقام روس همچنین امکان توقیف املاک دیپلماتیک آمریکا و نیز کاهش شمار دیپلمات ها و کارکنان سفارت این کشور در مسکو را مطرح کرده است.
وی در پایان تاکید کرد: برای نمونه اگر روسیه ۹۰ دیپلمات در واشنگتن دارد، آمریکا نیز باید همین شمار را در مسکو داشته باشد.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه نیز روز دوشنبه در مذاکره با توماس شنون دستیار وزیر خارجه آمریکا در واشنگتن، گفت: برای بهبودی و عادی سازی روابط باید عوامل انزجاربرانگیزی مانند توقیف املاک دیپلماتیک روسیه در آمریکا که در دوره حکومت اوباما به وجود آمد، برطرف شود.
وی تاکید کرد که برای بهبودی روابط مسکو و واشنگتن چند عامل ایجاد شده در دوره دولت قبلی آمریکا باید از بین برود.
اوباما در روزهای پایانی ریاست جمهوری، ۳۵ نفر از کارکنان مراکز دیپلماتیک روسیه در واشنگتن و سانفرانسیسکو را در پاسخ به آنچه که دخالت روس ها در انتخابات آمریکا خواند، اخراج و دو ساختمان متعلق به روسیه را در حالیکه دارای مصونیت دیپلماتیک بود نیز توقیف کرد.
این اقدامات هر چند روابط دو کشور را تیره تر کرد، اما پوتین رئیس جمهوری روسیه از دادن پاسخ به آن خودداری و اعلام کرد با توجه به عملکرد دولت ترامپ در این مورد داوری خواهد کرد.
از سوی دیگر، مجموعه تحریم های اقتصادی ضدروسی غرب با برنامه ریزی واشنگتن در چارچوب پرونده اوکراین از سال ۲۰۱۴ همراه گسترش نفوذ نظامی آمریکا و پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نزدیک مرزهای روسیه، خودداری از همکاری در حل بحران سوریه و قطع نکردن حمایت از گروههای ضدسوری از اصلی ترین اختلاف های دو کشور بشمار می رود که مناسبات دو جانبه را در بدترین شرایط تاریخی قرار داده است.
ایرنا