روز ١۶ نوامبر، جیم آکوستا، با کبکبه و دبدبه، لبخند بر لب، احاطه شده توسط حدود پنجاه عکاس و فیلمبردار مجددا به داخل کاخ سفید قدم گذاشت. چند روز قبل مجوز روزنامه نگاری وی برای شبکه CNN لغو شده بود، اما دستگاه قضایی ایالات متحده دونالد ترامپ را مجبور به لغو این تصمیم کرد.
آکوستا با افتخار گفت: «این آزمونی بود و ما آن را با موفقیت گذراندیم. روزنامه نگاران باید بدانند که آزادی مطبوعات در این کشور مقدس است و قانون اساسی از آنها محافظت میکند تا در باره حاکمان و رهبران کشور آزادانه تحقیق کنیم. » کف زدن حضار، موسیقی، پایان خوش.
البته ژولین اسانژ که شش سال است در سفارت اکوادور در لندن پناهنده میباشد، احتمالا نتوانسته است مستقیما از تلویزیون شاهد این حسن ختام پر احساس ماجرای روزنامه نگار CNN باشد. چرا که وضعیت کنونی وی چیزی از زندگی یک زندانی کم ندارد. او در حصر میباشد و در صورت خروج از محل اختفا توسط مقامات بریتانیایی دستگیر و بدون شک مستقیما به ایالات متحده استرداد خواهد شد؛ از زمانی که لنین مورنو، رییس جمهور اکوادور، تصمیم گرفته است که برای خوشایند واشنگتن شرایط زندگی «مهمان» خود را سخت تر کند، ارتباط وی با جهان خارج روز به روز دشوار تر میشود.
بازداشت آقای اسانژ و همچنین تهدید وی به چند دهه حبس در یکی از زندانهای ایالات متحده (در سال ٢٠١٠، آقای ترامپ خواستار اعدام او شده بود) همه به علت سایت اطلاعاتی ای است که وی تاسیس کرده بود. آری ویکیلیکس از ده سال پیش منشا اصلی افشاء اعمال قدرتمندترین افراد این جهان است: تصاویری از جنایات جنگی آمریکا در افغانستان و عراق، جاسوسی صنعتی ایالات متحده، حساب های مخفی در جزایر کیمن. دیکتاتوری رئیس جمهور تونس، زین العابدین بن علی، با افشای یک سند مخفی وزارت امور خارجه ایالات متحده،که آن رژیم «دوست واشنگتن» را پوسیده و مافیایی خوانده بود، به لرزه افتاد. همچنین ویکیلیکس برملا کرد که دو رهبر سوسیالیست فرانسوی، آقایان فرانسوا هولاند و پیرموسکویچی، روز ٨ ژوئن ٢٠٠۶ به سفارت ایالات متحده در پاریس رفتند تا با عجز و لابه از مخالفت رئیس جمهور ژاک شیراک با حمله به عراق ابراز پشیمانی کنند.
اما آنچه که جناح «چپ» امریکا هرگز به آقای اسانژ نبخشید، منتشر شدن ایمیلهای هک شده از کمپین خانم هیلاری کلینتون در سایت وی بود.آنها معتقدند که این امر به نقشه روسیه در انتخاب آقای ترامپ کمک کرد، و فراموش میکنند که ویکیلیکس سپس در واقع مانور نامزد انتخاباتی دموکرات را به منظور تخریب کمپین آقای برنی ساندرز افشا نمود.
در آن زمان، رسانه ها در سراسر جهان از این اطلاعات استفاده کردند، همانطور که در موارد قبلی انجام میدادند، بدون آنکه مدیران آنها به جاسوسی برای کشورهای خارجی متهم و تهدید به زندان شوند.
خشم مقامات آمریکایی علیه آقای اسانژ با بزدلی روزنامه نگارانی که او را به سرنوشت خود رها کرده و حتی از عجز او به وجد آمدهاند هم راستا شده است. به این ترتیب است که در کانال MSNBC، کریستوفر متیوز، مجری ستاره شبکه و عضو سابق حزب دموکرات، به سرویس مخفی ایالات متحده توصیه کرد « باید مثل همتای اسرائیلی عمل کند و “اسانژ ” را در یک عملیات کوماندویی از محل اختفا برباید» …
Serge Halimi
دبیر هیئت تحریریه لوموند دیپلوماتیک