تازهترین گزارش یک کمیته بانفوذ پارلمانی انگلیس ازچشم پوشی مأموران امنیتی این کشور نسبت به بدرفتاری و شکنجه متهمان تروریستی توسط مأموران آمریکایی پس از حمله ۱۱سپتامبر حکایت دارد.
مأموران امنیتی انگلیس از سازمانهای ام.ای.۵، ام.ای.۶ و وزارت دفاع در دست کم ۲ تا ۳ هزار بازجویی صورت گرفته از متهمان حملات تروریستی در عراق، افغانستان و گوانتانامو شرکت داشته و در مقاطعی با پرداخت رشوه این افراد را برای بازجویی های سختگیرانه تر به کشور ثالث منتقل کردهاند.
در گزارش کمیته اطلاعات و امنیت انگلیس آمده است: در سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۰ میلادی، مأموران انگلیسی در ۱۳ مورد شاهد رفتار غیرانسانی افسران آمریکایی با متهمان تروریستی بودند اما هیچ اقدامی را صورت ندادهاند. همچنین در ۲۵ مورد خود متهمان و در ۱۲۸ مورد دیگر دستگاههای امنیتی سایر کشورها این مساله را با مأموران امنیتی انگلیس در میان گذاشته اما هیچ تلاشی در جهت حل این مساله صورت نگرفته است.
از همه مهمتر اینکه انگلیس در ۲۳۲ مورد بهرغم اطلاع از بدرفتاری مأموران آمریکایی، سؤالاتی را برای بازجویی از متهمان طرح کرده و در ۱۹۸ مورد، اطلاعات خود را از طریق شکنجه به دست آورده است.
بنابر این گزارش، مأموران امنیتی انگلیس از سازمانهای ام.ای.۵، ام.ای.۶ و وزارت دفاع در دست کم ۲ تا ۳ هزار بازجویی صورت گرفته از متهمان حملات تروریستی در عراق، افغانستان و گوانتانامو شرکت داشته و در مقاطعی با پرداخت رشوه این افراد را برای بازجویی های سختگیرانه تر به کشور ثالث منتقل کردهاند.
نمایندگان کمیته یادشده نسبت به یافتههای این گزارش ابراز نگرانی کرده و اقدام مأموران این کشور را ‘نابخشودنی’ توصیف کردهاند.
‘ترزامی’ نخست وزیرانگلیس در واکنش به گزارش یادشده ‘بهبود سیاستهای عملیاتی، تقویت آموزش و دستورالعملها و نظارت بیشتر بر رعایت چارچوب قانون ‘ را از درسهای آموختهشده پس از حمله ۱۱ سپتامبر معرفی کرد.
او بدون اشاره به نقض قوانین بینالمللی توسط مأموران انگلیسی، تصریح کرد که از دستگاههای امنیتی کشورش انتظار دارد تا منافع ملی را در بالاترین حد تأمین کنند.
اسکای نیوز در همین رابطه به نقل از یک مقام دولتی انگلیس گزارش داد: یافتههای کمیته اطلاعات و امنیت پارلمان صریح و شفاف است اما ما برای اقداماتی که پس از ۱۱ سپتامبر رخ داد آماده نبودیم.
وی اینطور بهانه آورد که دستورالعملهای صادرشده برای مأموران امنیتی انگلیس پیش از حادثه ۱۱ سپتامبر ناقص بوده و به مرور زمان در مواجهه با القاعده، داعش و سایر گروههای تروریستی پختهتر شده است.
با این حال سازمان عفو بینالملل خواستار رسیدگی قضایی به این گزارششده است.
آمریکا و سایر متحدان غربی آن در پی حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱ (۱۳۸۹) و به بهانه جنگ علیه تروریسم، در تاریخ هفتم اکتبر ۲۰۰۱ به افغانستان حمله کرد و دست به اشغال نظامی این کشور زد.
این حمله و اشغال نظامی که به بهانه سرنگونی گروه تروریستی طالبان صورت گرفت، منجر به بیثباتی هرچه بیشتر این کشور و منطقه و برجای گذاشتن دهها هزار کشته غیرنظامی افغان شد. نتایج یک نظرسنجی صورت گرفته در انگلیس نشان میدهد که اکثر مردم این کشور جنگ افغانستان را بینتیجه و غیر سودمند میدانند.
همزمان، گروههای طرفدار حقوق بشر و ضد جنگ، مستشاران انگلیسی را به اتهام ارتکاب جنایتهای جنگی در جریان حمله به افغانستان و عراق متهم کرده و به دنبال محاکمه این افراد هستند.
ایرنا