
«رسپانسیبل استیتکرفت» معتقد است که نشست اخیر بریکس در برزیل، با انتقاد از سیاستهای اسرائیل به ویژه تجاوز آن به ایران نشان داد که دیدگاه خود به مسائل امنیتی و ژئوپلیتیکی را تغییر داده است.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، اندیشکده آمریکایی مذکور، تغییر دیدگاه بریکس به مسائل ژئوپلیتیکی را در بیانیه اخیر این گروه مهم و برجسته خواند و افزود: در بیانیه پایانی نشست سران بریکس در ریودوژانیرو برزیل، بخشی قابل توجه به ژئوپولیتیک و امنیت اختصاص یافت و بهطور خاص از بمباران اخیر اسرائیل علیه یکی از اعضای جدید خود — ایران — و جنگ آن در غزه انتقاد کرده است.
طبق این تحلیل، نشست ریو بزرگترین حضور اعضای بریکس تا به امروز بود که شامل۱۰ عضو کامل و ۱۰ کشور شریک می شد. ضمن آنکه اندونزی هم به عنوان عضو جدید امسال در نشست حضور داشت.
گزارش تصریح دارد: در جهانی با تنشها و درگیریهای فزاینده، بریکس تصمیم گرفت عمیقتر وارد موضوعات ژئوپولیتیکی و امنیت سخت شود و در این راستا موفق شد در این حوزهها به اجماعی چشمگیر دست یابد.
بر این اساس، ماموریت اصلی و سنتی بریکس توجه به چالشهای اقتصادی جهانی، اقدامات جمعی و تقویت نظم چندجانبه است اما این نشست نشان داد که بریکس توانایی قابل توجهی در ایجاد اجماع بر سر موضوعات چالشبرانگیز دارد و از این رو بر مسائل خاورمیانه، آفریقا و آسیای جنوبی بیشتر از اوکراین تمرکز کرد.
رسپانسیبل استیتکرفت آورده است: اگرچه در زمینه خاورمیانه، از ایالات متحده نام برده نشد اما (بیانیه بریکس) در هفت مورد اشاره انتقادی به اسرائیل انجام داد. اسرائیل بهطور ضمنی و آشکار برای اشغال سرزمین فلسطینی، ممانعت یا جلوگیری از دسترسی کمک های بشردوستانه و هدف قرار دادن پرسنل نهادهای امدادرسان، استفاده از گرسنگی بهعنوان سلاح در جنگ، نقض حاکمیت و اشغالگری مداوم در لبنان و پروندهای که آفریقای جنوبی در سال ۲۰۲۳ در دیوان بینالمللی دادگستری ثبت کرد، مورد انتقاد قرار گرفته است.
علاوه بر این در بیانیه فوق، «حملات به ایران محکوم شده است که این واکنشی قویتر نسبت به بیانیه مشترکی است که بریکس تنها دو هفته پیش از نشست ۲۰۲۵ درباره این مناقشه صادر کرده بود.»
در پایان گزارش تصریح شده است: بریکس جهان را چندقطبی میبیند. چندقطبی بودن هم بهعنوان یک واقعیت پذیرفته و هم در متن بیانیه تشویق شده است. متن این بیانیه به بستر واقعیتهای معاصر جهان چندقطبی اشاره دارد و از ترویج جهان چندقطبی در بستر گروه ۲۰ حمایت میکند. همچنین بیان شده است که «چندقطبی بودن میتواند فرصتهایی را برای بازارهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه برای بروز پتانسیل سازندهشان گسترش دهد.»