مقامات چین و اتحادیه اروپا ائتلاف جدیدی را با هدف کاهش آلاینده های کربنی در سطح جهان تشکیل میدهند.
به گزارش گاردین، مقامات چین و اتحادیه اروپا اعلام کردند قاطعانه درصدد آن هستند که روند گذار جهانی به سمت انرژی پاک را تسریع نمایند.
در همین راستا و در واکنش به تصمیم قابل پیش بینی «دونالد ترامپ» برای خروج آمریکا از توافقنامه تاریخی پاریس، چین و اتحادیه اروپا ائتلافی جدید تشکیل خواهند داد که در مقابله با تغییرات اقلیمی نقشی کلیدی ایفاء خواهد کرد.
در میانه نگرانیها از پیوستن قریب الوقوع آمریکا به فهرست محدود کشورهایی که از پشتیبانی توافق اقلیمی پاریس (منعقده در سال ۲۰۱۵) سرباز می زنند، مقامات پکن و بروکسل در حال انجام اقدامات لازم برای تسریع تلاشهای مشترک در جهت کاهش آلاینده های کربنی در سطح جهان هستند.
برخی گزارشها حاکی از آن است که رئیس جمهوری آمریکا خواهان خروج واشنگتن از توافقنامه پاریس است که این امر باعث بروز زمزمه هایی دال بر عملکرد بهتر جهان در غیاب نقش آفرینی آمریکا شده است.
طبق اعلامیه ای که پیش از نشست چین- اتحادیه اروپا در بروکسل تهیه شد؛ این ائتلاف جدید اعلام خواهد کرد که دو طرف- پکن و بروکسل- مصمم هستند تا «دوره گذار در حوزه انرژی را به سمت اقتصادی مبتنی بر تولید کمتر آلاینده های کربنی هدایت نمایند».
«میگوئل آریاس گانت» عضو کمیسیون اقلیمی اتحادیه اروپا در گفتگو با روزنامه گاردین گفت: «اتحادیه اروپا و چین در حال پیوند با نیروهایی هستند که خواهان اجرای توافق پاریس و تسریع روند گذار جهان به سمت انرژی پاک می باشند».
وی در ادامه افزود که چین و اتحادیه اروپا تصمیم خود را برای پیشرفت در این مسیر گرفته اند و همکاری موفقیت آمیز دو طرف بر سر موضوعاتی همچون تکنولوژیهای پاک بسیار سودمند خواهد بود.
پکن و بروکسل در اعلامیه نهایی خود، از تمامی طرفها می خواهند که «از توافق پاریس حمایت کنند» و «بالاترین میزان تعهد سیاسی خود» را نسبت به این توافقنامه به منصه ظهور رسانند.
در این اعلامیه، تغییرات اقلیمی به عنوان یک «موضوع امنیت ملی» و «یک فاکتور تشدید کننده بی ثباتی در حوزه اجتماعی و سیاسی» توصیف می شود. این اعلامیه همچینن توافق پاریس را یک «دستاورد تاریخی و غیرقابل برگشت» می داند.
برای این منظور اتحادیه اروپا و چین تلاش می کنند روابط خود را در اجلاسی که روز پنجشنبه میان مقامهای دو طرف در بروکسل برگزار می شود، برای رویارویی با خطر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تعمیق کنند.
خبرگزاری فرانسه روز سه شنبه از بروکسل گزارش داد، اتحادیه اروپا و چین در مورد مسیری که ترامپ در زمینه تجارت و تغییرات آب و هوایی در پیش گرفته است، نگران هستند.
«لی که چیانگ» نخست وزیر چین قرار است در هفته جاری با دونالد توسک رئیس اتحادیه اروپا و ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا دیدار و گفت و گو کند.
این در حالی است که سالها اختلاف میان چین و اتحادیه اروپا در مورد مسائل حقوق بشری و تجاری، عمق بخشیدن به اتحاد دو طرف را با دشواری مواجه میکند.
انگیزه تقویت روابط چین و اتحادیه اروپا پس از سخنان آنگلا مرکل صدراعظم آلمان افزایش یافت. مرکل روز یکشنبه هشدار داد که اتحادیه اروپا دیگر نمیتواند به آمریکا به عنوان شریکی قابل اعتماد اتکا کند.
در همین حال، نخست وزیر چین که دومین فرد قدرتمند در این کشور پس از رئیس جمهوری است، قرار است در سفر اروپایی خود از آلمان با مرکل دیدار کند. در جریان دیدار دو طرف، یک سند توافق همکاری در زمینه خودروهای برقی منعقد می شود.
مذاکرات دو طرف چینی و اروپایی در بروکسل به دنبال سفر خاورمیانه ای و اروپایی ترامپ برگزار میشود.
ترامپ در جریان سفر اخیر خود به اروپا، از قبول درخواست همتایان اروپاییاش برای پایبندی به توافق آب و هوایی ۲۰۱۵ پاریس خودداری کرد.
براساس این گزارش، اتحادیه اروپا، آمریکا و چین، هر یک وزنه ای یکسان در اقتصاد جهانی به شمار می روند و با خروج واشنگتن از توافق پاریس، تنها شانس بقای این توافق در دستان بروکسل و پکن باقی میماند.
با توجه به این مساله، قرار است نخست وزیر چین و رئیسان موسسات اصلی اتحادیه اروپا بیانیهای در حمایت از توافق پاریس صادر کنند.
اما جدا از مساله آب و هوا، موانع بزرگی در راه موفقیت دیپلماتیک عمیق میان چین و اروپا باقی است.
اگرچه پرداختن به توافقی در زمینه سرمایهگذاری میان اتحادیه اروپا و چین جزو برنامههای در نظر گرفته شده در جریان سفر نخست وزیر چین به اروپا است، اما مذاکرات انجام شده در زمینه این توافق به دلیل مخالفت با فعالیت شرکتهای اروپایی در چین و جنگ بر سر صادرات ارزان چین، به حال تعلیق درآمده است.
بسیاری امیدوار بودند که دفاع رئیس جمهوری چین از مساله جهانی سازی در مجمع جهانی اقتصاد در ماه ژانویه، نشان دهنده دوره جدیدی در مقوله تجارت چین باشد.
متس هاربون عضو اتاق بازرگانی اروپا گفت: سیگنالهای بسیار مثبت از چین در ارتباط با تجارت آزاد و بازار باز دریافت کردهایم، اما امیدواریم که این هفته به نتایج ملموسی در این زمینه دست یابیم.
این در حالی است که دستیار وزیر بازرگانی چین گفته است دو طرف در مورد همه موضوعات، رو در روی هم مذاکره نمیکنند.