سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا گفت که پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با صدور مجوز برای حمله به عمق خاک روسیه رسما وارد جنگ اوکراین شد. به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، لارنس ویلکرسون سرهنگ بازنشسته آمریکا و رئیس دفتر کاولین پاول، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در مصاحبه ای با تاس گفت که وقتی جو بایدن، رئیس ... سرهنگ سابق ارتش آمریکا: روسیه حق حمله به ناتو را دارد
رویترز: کشورهای اتحادیه اروپا در زمینه توسعه دفاعی و نظامی متحد میشوند
خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت: کشورهای اروپایی روز سهشنبه توافق کردند که برای توسعه قابلیتهای دفاعی و نظامی خود در قالب یکی از چهار طرح کلی ارائه شده از سوی آژانس دفاع اروپایی اتحادیه اروپا، متحد شوند. به گزارش بامداد چهارشنبه ایرنا، در گزارش رویترز آمده است: تعداد زیادی از کشورهای اروپایی در سالهای اخیر ... رویترز: کشورهای اتحادیه اروپا در زمینه توسعه دفاعی و نظامی متحد میشوند
نماینده کنگره آمریکا: بایدن به دنبال آغاز جنگ جهانی سوم است
مارجوری تیلور گرین نماینده کنگره آمریکا از ایالت جورجیا در اظهاراتی با اشاره به صدور مجوز استفاده کییف از موشکهای دوربرد آمریکایی، تاکید کرد: جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده با صدور این مجوز به دنبال آغاز جنگ جهانی سوم است. به گزارش بامداد دوشنبه ایرنا به نقل از نشریه آمریکایی نیوزویک، تیلور گرین در ... نماینده کنگره آمریکا: بایدن به دنبال آغاز جنگ جهانی سوم است
فایننشال تایمز: ترامپ احتمالا اوکراین را تسلیم میکند
رسانه انگلیسی با اشاره به احتمال خاتمه جنگ اوکراین تحت ریاست رئیسجمهور منتخب آمریکا گزارش داد «دونالد ترامپ» در نهایت احتمالا با تسلیم شدن اوکراین و پیروزی روسیه به این جنگ پایان خواهد داد. به گزارش ایسنا، جنگ اوکراین بهزودی در ماه فوریه ۲۰۲۵ وارد سومین سال خود خواهد شد و هنوز هیچ چشماندازی برای ... فایننشال تایمز: ترامپ احتمالا اوکراین را تسلیم میکند
مقام ناتو: اگر روسیه سلاح هستهای نداشت در اوکراین حضور داشتیم
رئیس کمیته نظامی ناتو در اظهاراتی گفت: «اگر روسیه سلاح هستهای نداشت، مدتها پیش در اوکراین بودیم.» به گزارش ایسنا، دریاسالار «راب بائ»، رئیس کمیته نظامی ناتو شامگاه پنجشنبه به علت بازدارندگی روسیه در برابر حضور نیروهای ناتو در اوکراین پرداخت. او گفت: «من کاملا مطمئن هستم که اگر روسیه سلاح هستهای نداشت، مدتها پیش ... مقام ناتو: اگر روسیه سلاح هستهای نداشت در اوکراین حضور داشتیم
«آری به صلح! نه به ناتو!»
هفتهٔ پیش هفتاد و پنجمین سالگرد پایهگذاری تشکیلات نظامی-امنیتی «سازمان پیمان اطلس شمالی» یا همان «ناتو» بود. این روزها نظامیگرایان و جنگطلبان امروزی، و در پیشاپیش آنها آمریکا، با پردهپوشی جنایتهای گذشته و اکنون ناتو، سه ربع قرن موجودیت این ائتلاف نظامی تجاوزکار را جشن میگیرند.
هفتاد و پنج سال پیش، در روز ۴ آوریل ۱۹۴۹ (۱۵ فروردین ۱۳۲۸)، نمایندگان دولتهای آمریکا، کانادا، بریتانیا، فرانسه، لوکزامبورگ، بلژیک، هلند، ایتالیا، پرتغال، دانمارک، ایسلند، و نروژ پیمان اولیهٔ ناتو را امضا کردند. این نخستین معاهدهٔ نظامی بود که تواناییها و امکانات دولت وقت آمریکا را با دیگر دولتهای امپریالیستی بزرگ در اروپا و متحدانشان در دو طرف اقیانوس اطلس در تشکیلاتی واحد پیوند میداد. ناتو در واقع در حکم یکی از ارکان اصلی حفاظت از منافع سرمایهداری انحصاری در جهان پس از جنگ جهانی دوم تشکیل شد. شاید بتوان گفت که مهمترین مادهٔ این پیمان نظامی مادهٔ ۵ آن است. مطابق این ماده، حمله به هر کشور عضو به معنای حمله به همهٔ کشورهای عضو است و همهٔ اعضا میتوانند دست به حملهٔ متقابل بزنند.
یکی از هدفهای اصلی ناتو از همان روز اول پایهگذاریاش مهار و تهدید کردن اتحاد جماهیر شوروی و کشورهای سوسیالیستی اروپای شرقی و در هم شکستن هر تلاشی برای رهایی از استعمار یا حرکت در راه ایجاد سوسیالیسم در هر کجای دنیا بود. در واکنش به تشکیل ناتو بود که در ۱۴ مه ۱۹۵۵، یعنی بیشتر از شش سال بعد از پایهگذاری ناتو، «پیمان دوستی، همکاری، و کمک متقابل» یا پیمان ورشو میان اتحاد شوروی و دولتهای سوسیالیستی اروپای شرقی شکل گرفت.
اتحاد جماهیر شوروی در آن سالها بخش بزرگی از امکانات و تواناییهایش را صرف بازسازی گسترده پس از جنگ میکرد. همچنین، برای شکلگیری توافقهای بینالمللی برای کاهش تسلیحات، منع استفاده از سلاحهای هستهیی، و همزیستی مسالمتآمیز کشورهای جهان و حفظ صلح تلاش میکرد تا بتواند بازسازی اقتصادی-اجتماعیاش را ادامه دهد. با وجود همهٔ اینها، ناتو اتحاد شوروی و دیگر دولتهای سوسیالیستی اروپای شرقی را تهدیدی برای موجودیت «دموکراسی غربی» میدید و مهار سوسیالیسم از هدفهای اصلیاش بود. بهموازات تلاش نظامی سرمایهداری جهانی در تشکیل ناتو، رسانههای جمعی قدرتهای امپریالیستی نیز به کمونیسمهراسی دامن میزدند و مرتب از حملهٔ قریبالوقوع ارتش سرخ سخن میگفتند!
در چنین جوّی بود که کشورهای سرمایهداری اروپای غربی دست به ائتلاف نظامی زدند، نیروهای امنیتی و ارتشهایشان را تقویت کردند، بودجههای تحقیق نظامی را افزایش دادند، و میزبان پایگاههای نظامی آمریکا شدند. نیروهای نظامی آمریکایی نیز در هر جا که توانستند مستقر شدند. چنین بود که اتحاد جماهیر شوروی به مسابقهٔ تسلیحاتی ناخواستهای کشیده شد که آسیب عمدهای به توسعه و رشد اقتصادی و اجتماعیاش زد. تولید سلاحهای هستهیی در این مسابقه نیز کل جهان را با تهدید نابودی هستهیی جامعهٔ انسانی روبهرو کرد.
در آن سالهای پس از جنگ ویرانگر جهانی، در حالی که مردم جهان برای حفظ صلح و برقراری دموکراسی و عدالت اجتماعی پایدار و رهایی از استعمار میکوشیدند، امپریالیسم در فکر پایهگذاری جهانی بسیار متفاوت بود.
پس از جانفشانیهای عظیم نیروهای ضدفاشیست، و بهویژه ارتش سرخ شوروی، سرانجام در روز ۹ مه ۱۹۴۵، فرماندهی عالی آلمان نازی سند تسلیم کامل و بیقیدوشرط را در برلین امضا کرد. بهرغم موضع صریح و منطقی دولت اتحاد شوروی که خواهان توسعهٔ بیشتر روابط دوستانه بین کشورهای درگیر در جنگ «پس از جنگ» بود (در نامهٔ استالین به چرچیل)، دولتهای سرمایهداری علاقهای به برقراری چنین روابط گرم و دوستانهای نداشتند، همانطور که امروز هم ندارند. چرچیل روز ۱۲ مه همان سال، یعنی سه روز بعد از تسلیم شدن آلمان نازی، در تلگرافی به هری ترومن، رئیسجمهور وقت آمریکا، نوشت که «پردهٔ آهنینی در سراسر اروپا کشیده شده است» و معلوم نیست که اتحاد شوروی پشت این پرده چه میکند و هر آن ممکن است به سوی دریای شمال و سواحل اقیانوس اطلس پیشروی کند!
دو سال بعد، در ۱۲ مارس ۱۹۴۷ (۲۱ اسفند ۱۳۲۵)، «دکترین ترومن» اعلام شد و دولت آمریکا اعلام کرد که به همهٔ کشورهای «دموکراتیک» مورد تهدید نیروهای اقتدارگرای خارجی یا داخلی کمک سیاسی و نظامی و اقتصادی خواهد کرد. روشن است که منظور ترومن از این «تهدید» همانا دولت شوروی و قدرت مادّی و معنوی سوسیالیسم در جهان بود. او «کمونیسم» و اقتدارگرایی را یکسان معرفی میکرد و با این توجیه زمینهٔ مداخلهٔ امپریالیسم آمریکا در سراسر جهان را میچید.
گفتنی است که در دههٔ ۱۹۳۰ (۱۳۱۰)، زمانی که سرمایهداری با بحران و کسادی عظیمی روبهرو بود، قدرتهای سرمایهداری امیدوار بودند که فاشیسم هیتلری بتواند اندیشهها و آرمانهای سوسیالیستی و سازمانهای کارگری و سیاسی طبقهٔ کارگر را در آلمان و دیگر کشورهای اروپایی از بین ببرد. اما چنین نشد. علاوه بر این، در زمان جنگ نیز متفقین غربی امیدوار بودند که ارتش نازی بتواند اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی را نابود کند. اما شکست خوردن فاشیسم بر اثر دلاوریها و از جان گذشتگیهای ارتش سرخ و نیروهای مقاومت کمونیست و ضدفاشیست در اروپا نشان داد که موج عظیم تحول انقلابی که با انقلاب سوسیالیستی اکتبر آغاز شد همچنان ادامه دارد.
در دورهٔ جنگ جهانی دوم، سرزمینهای قدرتهای بزرگ سرمایهداری در اروپا بمباران و ویران شد؛ کسبوکارها، صنایع و زیرساختها نابود شد؛ تجارت بینالمللی عملاً متوقف شد؛ اقتصادها از هم پاشیده شد و دولتها ورشکسته شدند؛ مردم گرسنه بودند و غذای کافی تولید نمیشد. تحول دیگری که همزمان در جریان بود انتقال قدرت سرکردگی امپریالیستی از «استعمار پیر» بریتانیا به امپریالیسم آمریکا بود. آمریکا صدمهای از جنگ ندیده بود و برعکس، در جریان جنگ، با فروش تسلیحات، سود و سرمایهٔ عظیمی انباشته بود. وضع چنان شد که کشورهای اروپای غربی تا پایان جنگ برای ادارهٔ مالی اقتصادشان به آمریکا متکی شدند. البته نیاز متقابل هم وجود داشت. امپریالیسم آمریکا برای تأمین و تضمین سرکردگیاش اروپا را زیر بال و پر گرفت، از جمله با به جریان انداختن سرمایههای مالی انحصاری در مقیاس گسترده، بهویژه در آلمان (و نیز در ژاپن در آسیا)، ولی در مقابل میخواست که اروپا دیواری در برابر سوسیالیسم و گسترش آن باشد.
در چنین جوّی بود که ناتو شکل گرفت. اتحاد جماهیر شوروی ناتو را بهدرستی پیمانی تهاجمی علیه خودش و دیگر کشورهای سوسیالیستی میدانست که در تضاد با منشور سازمان ملل متحد نیز بود. شکلگیری ناتو برای حفظ منافع سرمایهداری به هر وسیله، از جمله با نظامیگری و جنگ بوده است. تاریخ ۴۲ سال بعدی ناتو همین امر را ثابت کرد.
پس از انحلال اتحاد جماهیر شوروی، فروپاشی دولتهای سوسیالیستی اروپای شرقی و مرکزی، و انحلال پیمان ورشو و پایان «جنگ سرد»، ادامهٔ موجودیت ناتو دیگر دلیلی نداشت. با این حال، ناتو منحل نشد. در سالهای بعدی، این ابزار سلطهٔ سرمایهداری هار نهفقط حفظ شد، بلکه تکمیل شد و گسترش یافت و کشورهای بیشتری به آن پیوستند، از جمله کشورهای سوسیالیستی سابق اروپای شرقی، که برای سلطهٔ امپریالیسم جهانی نقش استراتژیک داشتند.
چنگ و دندان نشان دادن ناتو با حملهٔ ۷۸ روزهٔ نیروهای آن در بهار ۱۹۹۹ (۱۳۷۸) به یوگسلاوی آغاز شد. کشتار و ویرانی بیرحمانهٔ آمریکا و متحدانش روزهای دهشتناکی را به مردم آن کشور تحمیل کرد که پیامدهای آن هنوز هم احساس میشود. از روز ۲۴ مارس ۱۹۹۹ (۴ فروردین ۱۳۸۷)، سرشت و نیّت ارتجاعیترین قدرت نظامی روی زمین و حامیان آن علنی شد. برای نخستین بار، بدون توافق شورای امنیت سازمان ملل متحد، از نیروی نظامی علیه یک کشور مستقل استفاده شد. و این در حالی بود که حتی مادهٔ ۵ پیمان ناتو هم موضوعیت نداشت. اما قدرتهای امپریالیستی میخواستند قدرتنمایی کنند. آنها در نبود «اردوگاه سوسیالیستی» حالا خود را یکهتاز جهان میدیدند. نیروهای نظامی ناتو هارتر از گذشته، بدون «هیچ چکمهای روی زمین» و فقط با اتکا به نیروی هوایی و بمبافکنهای رادارگریز، پیشرفتهترین فناوریهای نظامی، و دیگر سلاحهای مرگبار دست به تجاوز نظامی لگامگسیختهای زدند. در همین جنگ بود که برای نخستین بار از فناوری هدایت ماهوارهیی موشک استفاده شد. ناتو خودش، قدرتش، و زورگوییاش را به رخ جهانیان میکشید!
همان روزها مایکل سی شورت، ژنرال آمریکایی و فرمانده حملهٔ ناتو به یوگسلاوی، بهصراحت گفت: «بدون اینکه امکان زندگی عادی را از اکثریت جمعیت بگیریم نمیتوانیم پیروز شویم. باید آب، غذا، برق، و حتی هوای عادی تنفس را از آنها بگیریم.» تجاوز به یوگسلاوی طلیعهٔ مداخلههای دهشتناکی بود که بعدها مستقیم و غیرمستقیم در افغانستان، عراق، لیبی، مالی، سوریه، اوکراین، سودان، و غزه رخ داد.
در حال حاضر ۳۲ کشور عضو کامل ناتو هستند که تازهترین آنها- فنلاند و سوئد- در یک سال گذشته به آن پیوستند. کشورهای دیگری نیز از طریق طرحهایی مانند بهاصطلاح «مشارکت برای صلح»، «گفتوگوی مدیترانهیی»، و «طرح همکاری استانبول» به این شبکهٔ نظامی تجاوزکار کشیده شدهاند. گسترش ناتو به شرق و تقاضای دیوانهوار دولت زلنسکی در اوکراین برای پیوستن به ناتو- که زمینهساز آغاز جنگ کنونی روسیه با اوکراین شد- همچنان در دستور کار است.
روشن است که مجتمعهای صنعتی-نظامی از سودبرندگان اصلی نظامیگری ناتو هستند. دونالد ترامپ در دورهٔ ریاستجمهوریاش به اعضای ناتو هشدار داد که باید دستکم ۲درصد تولید ناخالص ملیشان را صرف بودجههای نظامی کنند تا بار اصلی هزینههای ناتو به دوش آمریکا نباشد و قدرت این ائتلاف نظامی حفظ شود. در حالی که بسیاری از کشورهای سرمایهداری و اعضای ناتو درگیر بحرانها یا رکودهای اقتصادی-اجتماعی و تحمیل سیاستهای ریاضتی به زحمتکشاناند، دولتهای این کشورها بودجهٔ کلانی صرف تهیه و تولید تسلیحات و نرمافزارهای پیشرفتهٔ نظامی میکنند، از موشکها و هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) و هواپیماهای جنگنده و بمب افکنها گرفته تا زیردریاییها، سامانههای هدایت از دور سلاحهای کشتار جمعی و سپرهای ضدحمله، دستگاههای تجسسی و نظارتی، سامانههای امنیت داخلی، و ابزار مقابله با مخالفتهای تودهیی.
در وبسایت ناتو این سازمان چنین تعریف شده است: «جامعهای از متحدانی که ارزشهای مشترک دموکراسی، آزادی فردی، و حاکمیت قانون آنها را به هم پیوند میدهد.» اما در کارنامهٔ سیاه ناتو در ۷۵ سال گذشته و در برنامههای امروزی و آتیاش چیزی دیده نمیشود که نشان دهد ناتو برای حاکمیت قانون و حفظ امنیت مردم تلاش میکند. نیروهای صلحدوست جهان، که حزب تودهٔ ایران خود را بخشی از آن میداند، خواهان انحلال پیمان نظامی تجاوزکار ناتو و همزیستی مسالمتآمیز ملتها هستند. باید به جنون ناتو و متحدانش پایان داد. باید فریاد زد: «آری به صلح! نه جنگ! نه به ناتو!»
به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۲۰۵، ۲۰ فروردین ۱۴۰۳
لاوروف: جهان در آستانه درگیری بین قدرتهای هستهای قرار دارد
وزیر خارجه روسیه با اشاره به ادامه خطمشی آمریکا و متحدانش در ناتو برای تحمیل «شکست راهبردی» بر مسکو، هشدار داد: غربیها به طور خطرناکی در آستانه یک درگیری نظامی مستقیم بین قدرتهای هستهای تعادل ایجاد کرده که میتواند عواقب فاجعه باری داشته باشد. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، سرگئی لاوروف، ... لاوروف: جهان در آستانه درگیری بین قدرتهای هستهای قرار دارد
شرط ناتو برای ارسال تسلیحات جدید به کییف!
همزمان با تصویب لایحه کمک نظامی ۶۰ میلیارد دلاری برای اوکراین در کنگره آمریکا، یک منبع آگاه از شرط «ناتو» برای تخصیص کمک جدید به کییف پرده برداشت! به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از تاس، یک منبع آگاه در بروکسل گفت است که کشورهای عضو ناتو به منظور تامین تسلیحات جدید، برای اوکراین شرط ... شرط ناتو برای ارسال تسلیحات جدید به کییف!
اروپا بیتوجه به تنگناهایش به پیش میرود
مقالهای از ژنرال “پیر شیل”، فرمانده نیروی زمینی فرانسه، در روزنامه لوموند در تاریخ ۱۹ مارس ۲۰۲۴/۲۹ اسفندماه ۱۴۰۲ با عنوان صریح “ارتش آماده است” منتشر شد. نخستین ماجراجوییهای خارج از کشور شیل در جمهوری آفریقای مرکزی، چاد، ساحلعاج، و سومالی بود. در این مقاله ژنرال شیل نوشت که نیروهایش برای هر رویارویی “آماده” هستند ... اروپا بیتوجه به تنگناهایش به پیش میرود
قدردانی روسیه از مواضع چین/ انتقاد مسکو از حضور نظامی غرب در قفقاز
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه طی یک نشست خبری ضمن قدردانی از موضع چین در حمایت از روسیه در مذاکرات احتمالی اوکراین، به حضور نظامی غرب در منطقه قفقاز جنوبی اشاره کرد و گفت: نظامی سازی این منطقه بیشتر رویایی مسلحانه را تشدید میکند. به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری تاس، خانم ماریا ... قدردانی روسیه از مواضع چین/ انتقاد مسکو از حضور نظامی غرب در قفقاز