واشنگتن پست: آمریکا تاریخچه‌ای از زن کشی دارد

گزارش‌های آماری در آمریکا گویای آن است که سال ۲۰۲۲ به لحاظ میزان قتل زنان از سال‌های قبل پیشی گرفته و این روند قابل کنترل نیست.  به گزارش باشگاه خبرنگاران: واشنگتن پست در گزارشی نوشت: گزارش‌های خبری و آمار در آمریکا گویای آن است که سال ۲۰۲۳ به لحاظ میزان قتل زنان بدست مردان که ... واشنگتن پست: آمریکا تاریخچه‌ای از زن کشی دارد

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, اپارتایت, افریقا, امریکا, انگلستان, تاریخ, حقوق بشر, زنان, مکزیک

پنجم فوریه ۲۰۰۳؛ سالروز دروغ قرن/ آمریکا چگونه عراق را ویران کرد؟

امروز پنجم فوریه ۲۰۲۳ است و مرور تاریخ نشان می‌دهد که دقیقا بیست سال پیش دولت آمریکا با طرح یکی از بزرگترین دروغ‌های قرن خود، کشور عراق را به ورطه ویرانی کشاند. به گزارش مهر به نقل از وبگاه اسپوتنیک، «کالین پاول» وزیر خارجه وقت آمریکا در روز پنجم فوریه ۲۰۰۳ در نشست شورای امنیت، ... پنجم فوریه ۲۰۰۳؛ سالروز دروغ قرن/ آمریکا چگونه عراق را ویران کرد؟

ادامه

آمریکا, تاریخ, جهان, خاورمیانه, سازمان ملل, عراق, مقاله, یادنامه

انگلیس طراح و مجری بیش از ۴۰ کودتا در ۲۷ کشور جهان

طبق افشاگری پایگاه تحقیقاتی «دیکلا سیفاید» انگلیس بیش از ۴۰ بار در ۲۷ کشور کودتا طراحی یا اجرا کرده است. به گزارش باشگاه خبرنگاران: پایگاه تحقیقاتی «دیکلا سیفاید»  (declassified) انگلیس فاش کرد: دولت انگلیس از زمان پایان جنگ جهانی دوم بیش از ۴۰ بار در بیست و هفت کشور کودتا طراحی یا اجرا کرده است. ... انگلیس طراح و مجری بیش از ۴۰ کودتا در ۲۷ کشور جهان

ادامه

المان, انگلستان, ایران, جهان, حقوق بشر, عراق, غرب اروپا, گزارش, گویان, لیبی, مصر

به مناسبت صدمین سالگرد بنیادگذاری اتحاد شوروی، تاریخ و تجربه‌ای پُرفراز و نشیب

در ۳۰ دسامبر ۱۹۲۲، نمایندگان دولت‌های شورایی روسیه، اوکراین، بلاروس، و جمهوری‌های ماورای قفقاز (شامل ارمنستان، آذربایجان و گرجستان) تشکیل نخستین اتحاد میان جمهوری‌های شوروی را اعلام کردند. پنج سال پس از پیروزی انقلاب اکتبر، “اتحاد شوروی” بنیاد گذارده شد که آیندهٔ سوسیالیستی و حفظ هویّت ملی ملت‌های متعدد، از جمله بومیان منطقهٔ سیبری، را ... به مناسبت صدمین سالگرد بنیادگذاری اتحاد شوروی، تاریخ و تجربه‌ای پُرفراز و نشیب

ادامه

آمریکا, اتحاد شوروی, اذربایجان, ارمنستان, استعمار, افریقا, اقتصادی, امپریالیسم, ایدئولوژیک, بالتیک, تاریخ, جنگ سرد, چین, حقوق بشر, خبر, دیدگاه, روسیه, سرمایه‌داری, سوسیالیسم, فقر, کارگری, کمونیسم, کوبا, گرجستان, ویتنام

شاهکاری که مصریان ۴۵۰۰ سال قبل ساختند

مجسمه چوبی ۴۵۰۰ ساله‌ای که برای طراحی چشم‌های آن از سنگ‌های شفاف استفاده شده است، ‌ مهارت صنعتگران مصر باستان را به خوبی به نمایش می‌گذارد. به گزارش ایسنا، ‌ مصریان باستان، صنعتگران و هنرمندان چیره‌دستی بودند. آن‌ها برای مهارت در خلق مجسمه‌های خاکسپاری شهرت داشتند و تجارت پر رونقی در خلق مجسمه‌هایی مقبره‌ها و ... شاهکاری که مصریان ۴۵۰۰ سال قبل ساختند

ادامه

آرکئولوژی, اجتماعی, تاریخ, جهان, شمال اروپا, گزارش, مصر

در بزرگداشت انقلاب کبیر اکتبر

هفتم نوامبر با نودونُه‌مین سالگرد انقلاب اکتبر روسیه برابر است. انقلاب کبیر اکتبر، افق روشنی از زندگی را در برابر جامعهٔ بشری و به‌ویژه زحمتکشان گشود. تاریخ بشر از رویدادهای بزرگ و تأثیرگذار بسیاری به‌خویش دیده است، اما هیچ رویدادی از این دست نتوانسته است تأثیر انقلاب کبیر سوسیالیستی اکتبر را به‌لحاظ وسعت و ژرفا در سرنوشتِ بشر و جهانِ او داشته باشد. در پرتو این انقلاب نه‌تنها سرفصل جدیدی در انقلاب‌های جهانی باز شد، بلکه تمامی جنبش کمونیستی و کارگری و جنبش‌های آزادی‌بخش ملی نیز آن‌چنان سرعتی گرفتند که اثرهایی تعیین‌کننده و ژرف در سیر تکاملی جامعهٔ بشری از خویش برجای گذاشتند و ‌تأثیرگذاری‌شان همچنان آشکار و نهان ادامه می‌یابد.
این انقلاب هرچند که به دلیل‌هایی مشخص نتوانست به هدف‌های موردنظرش دست یابد، اما با اینهمه، نه‌تنها تحول‌هایی فکری، اجتماعی، علمی و صنعتی شگرفی را در جامعهٔ بشری پی ریخت، بلکه در عرصهٔ مبارزه و پیکارِ آزادی‌خواهان، صلح‌جویان و تشنگان عدالت و برابری شگفتی‌هایی آفرید که نه می‌توان نادیده‌شان گرفت، نه به فراموشی می‌توان‌شان سپرد، و نه تأثیرشان را از تاریخ مبارزهٔ بشر می‌توان زدود.
انقلاب اکتبر به افسانهٔ ابدی بودنِ “سیستم سرمایه‌داری” پایان داد و درعمل ثابت کرد که تنها جایگزین سرمایه‌داری، سوسیالیسم است. زیر تأثیرِ رویداد شگرف “انقلاب اکتبر”، در اکثر کشورهای جهان، به‌ویژه در کشورهایی با نظام سرمایه‌داری پیشرفته، حزب‌های کمونیست و کارگری رشدی روزافزون یافتند و چندی نگذشت که در مقام عمده‌ترین و جدی‌ترین نیروی سیاسی در برابر حزب‌های طرفدار سرمایه‌داریِ حاکم مطرح شدند. زیر تاثیرِ تحقق تحول‌های بنیادیِ پس از اکتبر، تحول‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی‌ای ژرف در کشورهای جهان و در عرصهٔ بین‌المللی رخ داد. از همین روی، آثار “انقلاب اکتبر” را نباید تنها در چارچوب ملی روسیه محدود کرد. تأثیرِ جهانی این انقلاب بالاترین درجه از همکاری‌ و همیاریِ انترناسیونالیستی را به‌وجود آورد.
با الهام از “انقلاب اکتبر” و در بین سال‌های ۱۹۱۸ تا ۱۹۲۱ [۱۲۹۷ تا ۱۳۰۰ خورشیدی]، تعداد عضویت‌ها در سندیکاهای کارگری در سراسر جهان- و به‌ویژه در کشورهای پیشرفته صنعتی- به بالاترین حد خود رسید و اعتصاب‌ها و اعتراض‌های زحمتکشان به “سیستم سرمایه‌داری” بُعدهایی جدید پیدا کردند. خواست‌های زحمتکشان از حیطهٔ اقتصادی فراتر رفته و خواست‌های سیاسی را نیز در بر گرفتند.
“انقلاب اکتبر” آتش امید را در وجود صدها میلیون انسان زحمتکش و زجرکشیده جهان شعله‌ور ساخت، امید به آزادی، برابری، عدالت اجتماعی، صلح و سوسیالیسم. امروزه تراست‌های غول‌آسای رسانه‌های مُبِلغِ نظام سرمایه‌داری، حمله‌های بی‌امان و آکنده از دروغ‌شان را بر ضدِ سوسیالیسم، انقلاب اکتبر و به‌طورکلی هر خیزش انقلابی‌ای را در تبلیغاتی بی‌وقفه در سراسر جهان می‌پراکنند. این تراست‌های رسانه‌ای، “انقلاب اکتبر” و به‌خصوص نقش “لنین” در رهبری این انقلاب را “اشتباه”ی تاریخی می‌نمایانند و آن را درعمل به‌زیانِ طبقه کارگر و مبارزهٔ جهانی کارگران شهرت می‌دهند. آن‌ها تلاش دارند تا با چنین تبلیغاتی گرمای این شعلهٔ امید به آینده را در دل زحمتکشان سرد و محو کنند. این رسانه‌‌ها شبانه‌روز مدام و مکرر با پراکندن سخن و تصویر به مخاطبان‌شان تلقین و تبلیغ می‌کنند که “سیستم سوسیالیستی” سیستمی غیرعملی، رؤیایی و در نهایت “غیرانسانی” و دیکتاتوری است.
با پیروزی “انقلاب اکتبر”، بشر به تغییرِ آگاهانهٔ نظام اجتماعی‌اش دست زد و آگاهانه به آفرینشِ جامعه‌یی نو پرداخت، آفرینشی که با آرمان‌های دیرینه بشری و آرزوهای نو او همخوانی داشت. این آزمونی بود تمام‌عیار در قیاس تاریخ و انسانیت. با این انقلاب، این گفتهٔ “مارکس”: “فلاسفه تا کنون جهان را توصیف می‌کردند و حالا باید دست ‌به‌ کار تغییرِ آن بزنند”، جامهٔ عمل بر خود پوشید.
انقلاب کبیر اکتبر، از جهت‌هایی گونه‌گون، بزرگ‌ترین جنبش اجتماعی در تاریخ بشر و در مسیر تحول‌های بنیادی در سراسر جهان بود. این انقلاب تفاوتی ماهوی با دیگر انقلاب‌های اجتماعی پیش از خود داشت. با انقلاب اکتبر نخستین بار قدرت حکومتی به‌دست زحمتکشان افتاد. در انقلاب‌های اجتماعی پیشین، قدرت حکومتی همواره از حکومتی‌ استثمارگر به‌ طبقهٔ استثمارگری دیگر منتقل می‌شد، یعنی به طبقه‌یی که صاحبانِ ثروت‌های غارت‌شده، وسایل تولید، آب و زمین بودند و شیوه‌هایی جدید از استثمار را به‌کار می‌بردند. ازاین‌روی، و برخلاف همه انقلاب‌های پیروزمند گذشته، طبقهٔ حاکمه جدید، با کوتاه کردن دست همه استثمارگران، زمینهٔ جامعه‌یی غیرمتکی به بهره‌کشیِ انسان از انسان را فراهم ساخت. “انقلاب اکتبر”، نخستین بار، جامعه‌یی را پایه‌گذاری کرد که در آن مالکیت عمومی بر وسایل تولید، آب و زمین جایگزینِ مالکیت خصوصی بر آن‌ها شد.
در پرتوِ این انقلاب کبیر و با الهام گرفتن از آن، جهان جنبش‌های ضدِ استعماری و استقلال‌طلبانه‌ای عظیم را به‌خود دید. از آسیا گرفته تا اروپا و از آفریقا گرفته تا آمریکای لاتین، بسیاری از کشورها راه رشدِ سوسیالیستی را درپیش گرفتند و تحول‌هایی بسیار مهم و جدی در زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی در آن‌ها روی داد.
هرچند که “کشور شوراها” پس از قریب هفت دهه فروپاشید، و این واقعه برای تازشِ نیروهای امپریالیستی و ضدِ کمونیست و هواداران‌شان زمینه‌یی شد تا “سوسیالیسم” و “مارکسیسم- لنینیسم” را بیش از گذشته و زیرِ ضربه‌های بی‌وقفه و “افکارعمومی”سازِ رسانه‌هایشان بیندازند. اما با همهٔ این‌ها، تأثیرِ “انقلاب اکتبر” به‌اندازه‌ای شگرف بود که نشانه‌‌هایش را بر تمامی تاریخ قرن بیستم به‌جا گذاشت. تأثیرِ “انقلاب اکتبر” همچنان و در قرن بیست‌ویکم نیز ادامه دارد.
امپریالیست‌ها و نیروهای ضدِ کمونیست با اغتنام فرصت و سوءِ بهره‌گیری از پدیدهٔ “کیش شخصیت”ی که در شرایطی معین از تاریخ در برخی کشورها [ی سوسیالیستی] و اتحاد شوروی پدید آمد، “انقلاب اکتبر”، “مارکسیسم”- به‌ویژه “لنینیسم”- را در افکارعمومی پایان‌یافته و بی‌اعتبار نمایاندند، و می‌نمایانند، و مُهر “باطل‌شد” بر آن‌ها کوبیدند. اما پدیده‌های منفی‌ای که در سیر تکامل تحول‌های سوسیالیستی در این کشورها بروز کرد، به‌هیچ‌وجه برآمده از ماهیتِ سوسیالیسم و یا نتیجهٔ استراتژی و تاکتیک لنینیِ “انقلاب اکتبر” و ساختمان جامعهٔ نوین نبود و نمی‌تواند باشد، بلکه برآمده از عامل‌هایی تاریخی و اجتماعی‌ای به‌کلی دیگر بود که با سرشت سوسیالیسم پیوندی نداشتند و ندارند.
“انقلاب اکتبر” به ملل جهان آموخت که طبقهٔ کارگر می‌تواند همگام با حزبش و رهبری‌های آن، به رسالت تاریخی‌اش عمل کند و با برچیدن “نظم کهن”، نظمی نو بر پایهٔ اصول سوسیالیسم بنا نهد. پژوهش دربارهٔ روند پیروزی “انقلاب اکتبر” و آموختن تجربه‌های مبارزاتی طبقهٔ کارگر و زحمتکشان روسیه می‌تواند آموزش گران‌قدری در مبارزات تمامی نیروهای مترقی و پیشرو کشورمان باشد. آموزش‌های گران‌بهایی که در خلال آن‌ها، “لنین”، با بهره‌گیری از درس‌های “مارکس” و “انگلس”، نشان داد که برای ایجاد تحول‌هایی انقلابی در “جامعهٔ سرمایه‌داری” و هدایت آن‌ها به‌سمت ساختمان جامعه‌یی سوسیالیستی، کارگران و زحمتکشان به سازمان‌دهی در سازمان سیاسیِ ویژه و مستقل خود نیازمندند، سازمانی که بتواند طبقهٔ کارگر را در جریان مبارزاتش راهنمایی کند، آگاهی سیاسی آن را بالا ببرد و به‌منظور به‌وجود آوردنِ تحول‌هایی انقلابی و بنیادی آماده‌اش سازد.

نامه مردم