امضای تفاهمنامه برزیل و سازمان جهانی کار برای توسعه عدالت اجتماعی در کشورهای سه قاره نیم کره جنوبی

طرح راه اندازی یک برنامه جدید همکاری کشورهای قاره‌های نیم‌کره جنوبی، نمایندگان سازمان جهانی کار، دولت برزیل و سازمان‌های کارگری و کارفرمایی کشورهای قاره‌های جنوبی را در ژنو گرد هم آورد. امضای تفاهمنامه برزیل و سازمان جهانی کار برای توسعه عدالت اجتماعی در کشورهای سه قاره نیم کره جنوبی به گزارش خبرنگار ایلنا به نقل ... امضای تفاهمنامه برزیل و سازمان جهانی کار برای توسعه عدالت اجتماعی در کشورهای سه قاره نیم کره جنوبی

ادامه

آفریقا, آمریکای لاتین, اقتصادی, اقیانوسیه, برابری اجتماعی, برزیل, تبعیض جنسیتی, خبر, سازمان بین‌المللی کار, عدالت اجتماعی, کار کودکان, کارگری

استثمار کودکِان کار در رژیم ولایی پابرجاست/ چرا شهرداران بابت بهره‌کشی پیمانکاران از کودکان استیضاح نشدند؟!

رییس اندیشکده بین المللی کرامت انسانی و نایب رئیس انجمن علمی حقوق کودک ایران به کار بردن برخی واژگان و اصطلاحات در مورد کودکان از جمله “کودکان زباله گرد” را مغایر با شان و کرامت انسانی کودک و مایه تاسف و تاثر عنوان کرد.

ادامه

اجتماعی, اختلاف طبقاتی, استثمار, ایران, تحلیل, حقوق کودک, عدالت اجتماعی, کارگری, کودکان کار

مارکس: «روز کاری» و مبارزه طبقاتی

همان‌طور که مارکس در سرمایه جلد نخست شرح می‌دهد، مبارزه برای تعیین روزکاری، جنگ داخلی طولانی و پنهان میان سرمایه‌داران و طبقه کارگر بود که بیش از نیم سده به‌درازا کشید.

ادامه

اروپا, استثمار, امریکا, انگلستان, جهان, دیدگاه, سازمان بین‌المللی کار, سرمایه‌داری, کارگری, مارکسیسم, نئولیبرالیسم

پنجمین کنفرانس جنبش جهانی علیه کار کودکان در آفریقای جنوبی

بیش از ۱۰۰۰ نماینده از دولت‌ها، سازمان‌های کارگری و کارفرمایی، آژانس‌های سازمان ملل، جامعه مدنی و سازمان‌های منطقه‌ای در کنفرانس جهانی کار کودک در دوربان، آفریقای جنوبی شرکت کردند.

ادامه

ارژانتین, افریقای جنوبی, برزیل, جهان, حقوق بشر, حقوق کودک, خبر, کارگری, نروژ, هلند

کار کودکان در آمریکا/ حکم‌های بالایِ زندان برای تامین نیروی کار در زندان‌های خصوصی

کمبود نیروی انسانی در ایالات‌متحده به چالشی بزرگ برای این کشور تبدیل شده است. کارفرمایان مدت‌هاست برای تامین کارگر مورد نیاز خود به استخدام نوجوانان و کودکان زیر سن قانونی روی آورده‌اند.

ادامه

امریکا, امریکای شمالی, جهان, حقوق بشر, کارگری, کودکان کار, مقاله

کرونا کودکان بیشتری را وارد چرخه کار می‌کند

نشست تخصصی اینستاگرامی شبکه یاری کودکان کار به مناسبت روز جهانی مبارزه با کار کودکان امروز، ۲۲ خرداد به موضوع ریشه‌یابی و اشکال مختلف کار کودک، پیامدهای اجتماعی-اقتصادی کرونا بر کودکان به ویژه کودکان کار پرداخت.

 

به گزارش ایلنا، زهرا رحیمی مدیرعامل جمعیت امام علی، اولین سخنران نشست تخصصی اینستاگرامی شبکه یاری کودکان کار بود که به تعریف کار کودک پرداخته و گفت: کار کودک به کاری اتلاق می‌شود که باعث مشکلات جسمی برای کودک باشد و سلامتی او را به لحاظ جسمی یا روانی به خطر بیاندازد؛ مانع تحصیل کودک شود یا ساعت‌های زیادی را در شبانه‌روز از کودک بگیرد.

 

او ادامه داد: باید توجه داشت که برای کودکی که دو ساعت در روز به پدرش کمک می‌کند، لفظ کودک کار اتلاق نمی‌شود.

 

وی تصریح کرد: کار کودکان خیابان شامل کودکانی است که شیشه ماشین پاک می‌کنند؛ تکدی‌گری یا دست‌فروشی می‌کنند. در واقع این کودکان محل زندگی خاصی ندارند. برخی دیگر از کودکان نیز هستند که کار کارگاهی در کارگاه‌های زیرزمینی و پرخطر انجام می‌دهند یا کار خانگی و زباله‌گردی انجام می‌دهند.

 

مروئه وامقی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دیگر سخنران این نشست در خصوص وضعیت کودکان کار در بحران کرونا و تغییرات کرونا در وضعیت کار کودکان اظهار داشت: خوشبختانه کودکان در مقایسه با بزرگسالان آسیب‌های سلامتی کمتری در بحران کرونا دیده‌اند. مواردی از ابتلای کودکان به کرونا که در کشورهای مختلف دنیا وجود داشته، اغلب در مورد کودکانی است که آسیب پذیری‌های قبلی داشته‌اند. اما این تمام واقعیت کرونا بر زندگی کودکان نیست. آنها به شکل غیرمستقیم از مسیر تغییرات اجتماعی-اقتصادی که بر زندگی آنها واقع می‌شود، آسیب‌های جدی دیده‌اند.

 

او ادامه داد: این تغییرات عمدتا به دلیل اقداماتی است که دولت‌ها برای کنترل اپیدمی ازجمله قرنطینه و فاصله‌گذاری فیزیکی وضع کرده‌اند. این پیامدها ممکن است در زندگی کودکان در کوتاه مدت یا درازمدت اثرات زیادی داشته باشد.

 

وامقی تصریح کرد: با قرنطینه شهرها و خانواده‌ها بسیاری از مشاغل و فعالیت‌های اقتصادی تعطیل شده‌اند و این تعطیلی به صورت زنجیره‌وار بر زندگی خانواده‌ها اثر گذاشته است. بسیاری از خدماتی که خانواده‌ها و کودکان دریافت می‌کردند، به خصوص در سخت‌ترین روزهای کرونا متوقف شد و این توقف منجر به تاثیرات فراوانی در زندگی کودکان شد.

 

وی افزود: می‌توان از چند جنبه به تاثیرات کرونا بر زندگی کودکان پرداخت. مهم‌ترین اثر کرونا بر وضعیت اقتصادی و معیشتی خانواده‌ها بوده است. مانند بسیاری از تاثیرات اجتماعی-اقتصادی پیامدهای کرونا توزیع یکسانی ندارد. اقشار فرودست و کم درآمد به شکل نابرابری آسیب بیشتری می‌بینند. بنابراین خانواده‌هایی که وضعیت درآمدی پایینی دارند و بسیاری از کودکان کار به این خانواده‌ها تعلق دارند، آسیب درآمدی شدیدی می‌بینند.

 

این فعال حقوق کودک گفت: خانواده‌هایی وجود دارند که از گذشته دچار مشکلات درآمدی جدی بوده‌اند و توان دوام آوردن در شرایط سخت اقتصادی برای مدت طولانی را ندارند. از همین رو تعداد زیادی از کودکان در این مدت وارد چرخه کار شدند که پیش از ایام کرونا کار نمی‌کردند. خانواده‌ها برای کسب درآمد سعی می‌کنند کودکی که قبلا اشتغال نداشته به کار بفرستند یا وارد مشاغلی شوند که برای این دوره و کمبودهای جدی خانواده درآمد بهتری داشته باشد اما با مخاطرات بیشتری همراه است. کارهایی مثل زباله‌گردی درآمد بیشتری دارد و افزایش زباله‌گردی می‌تواند از تبعات فشار اقتصادی بر خانواده‌ها در دوره کرونا باشد. فشار اقتصادی بر جنبه‌های دیگری از زندگی خانواده‌ها نیز موثر است که دسترسی آنها به خدمات سلامت، مراقبت‌های بهداشتی ازجمله آنها است.

 

سیامک زند رضوی عضو انجمن دوستداران کودک کرمان، دیگر سخنران این نشست اینستاگرامی بود که به موضوع جامعه‌شناسی مردم مدار و ارتباط آن با کار کودک پرداخته و گفت: دو نوع نگاه به کار کودک وجود دارد که یکی آن را ابدی و ازلی دانسته و دیگری کار کودک را متعلق به دوره‌ای دانسته و معتقد است که همیشه نبوده و می‌تواند از بین برود.

 

او ادامه داد: جامعه‌شناسی مردم مدار معتقد است اگر پیمان‌نامه حقوق کودک پذیرفته شده باید ملزومات اجرایی آن فراهم شود.بنابراین برای اجرای ماده ۳۲ که به محو کار کودکان اختصاص دارد باید سازوکار اجرایی، مددکار به تعداد کافی و حمایت‌های واقعی از خانواده‌هایشان وجود داشته باشد.  تاکنون انجمن‌ها بارها خواستار اجرای پیمان‌نامه‌های حقوق کودکان بوده‌اند و سعی کرده‌اند به دولت‌ها فشار بیاورند.

 

پیام روشنفکر عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، آخرین سخنران این نشست بود که به ریشه‌های کار کودکان پرداخته و اظهار داشت: کار کودک پدیده لغزنده‌ای است و ممکن است این کودکان تجربه کارهای متفاوتی در طول زندگی خردسالی خود داشته باشند. البته کار کودکان خیابان بیش از همه به چشم می‌آید.

 

او ادامه داد: ریشه کار این کودکان به محله‌های زندگی آنها از محله سرچشمه و بازار گرفته تا دروازه غار و و فرحزاد و … مرتبط است.  در این محله‌ها بچه‌های کار بی‌سرپرست یا بدسرپرست هستند. کار کودکان به تهران محدود نمی‌شود. زاهدان، لرستان و جاهایی که توسعه نیافتگی و بیکاری بیشتری در آن وجود داشته باشد، کار کودکان نیز بیشتر است. کار کودکان با مهاجرت از کشورهای دیگر از جمله افغانستان و پاکستان نیز مرتبط است.

 

وی خاطرنشان کرد: در واقع علل افزایش کار کودک روی میز برنامه‌ریزان توسعه و محیط زیست و آموزش و… است. این مسئله البته ریشه‌های تاریخی و ساختاری نیز دارد و به شکاف کار و سرمایه و شکافه‌های قومی نیز بازمی‌گردد.

 

روشنفکر خاطرنشان کرد: کار کودک یک پدیده جهانی است. شواهد نشان داده کشورهایی موفق بوده‌اند که با آن مواجهه اجتماعی داشته‌اند نه مواجهه جرم‌انگارانه و امنیتی و قضایی. مواجهه پدرسالارانه و خیریه‌ای واقعا موفق نبوده است. بلکه این مواجهه اجتماعی و مرتبط با سازوکارهای اجتماعی است که می‌تواند موثر باشد.

 

سیاوشی: طرح جمع آوری کودکان کار طرحی شکست خورده است

یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس ضمن اینکه  طرح جمع آوری کودکان کار را طرحی شکست خورده عنوان کرد، از مسئولین امر خواست در این شرایط بحرانی تصمیمات واقع گرایانه‌تر و بهتری در زمینه کودکان‌کار در کشور اتخاذ شود.

ادامه

ایران, جهان, حقوق کودک, کودکان کار

کودکان زباله‌گرد در معرض خطر قرار دارند، اغلب مشکلات ریوی و ضعف شدید ایمنی بدن دارند

انجمن حمایت از حقوق کودکان برای جداسازی کودکان زباله‌گرد از محیط‌های ناایمن بهداشتی و توجه ویژه به ضعف‌های ایمنی بدن و مشکلات ریوی کودکان، پیشنهاد «اردوی سلامت» را مطرح کرد.

ادامه

اجتماعی, ایران, حقوق کودک, خبر, فقر, کودکان کار