هائیتی، هندوراس، و هژمونی ایالات متحد آمریکا

هائیتی و هندوراس در هفته‌های اخیر خبرساز شده‌اند. خوآن اورلاندو اِرناندز (Juan Orlando Hernández) رئیس‌جهمور سابق هندوراس، به‌تازگی در دادگاهی در ایالات متحد به‌اتهام قاچاق مواد مخدر مجرم شناخته شده و ممکن است به حبس ابد محکوم شود. به‌نوبهٔ‌خود، هائیتی در حال حاضر کشوری بدون دولت است: گروه‌های مسلح علیه نخست‌وزیر کنونی که با معیارهای ... هائیتی، هندوراس، و هژمونی ایالات متحد آمریکا

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, استبداد, امپریالیسم, تروریسم, جهان, حقوق بشر, فرانسه, کانادا, کوبا, مقاله, هائیتی, هژمونیسم, هندوراس

کمونیست‌‌ستیزی همراه با انتقام جویی به شیلی بازگشته است

شیلی در هفته‌های اخیر افزایش نگران‌کننده‌ حمله‌های کین‌توزانهٔ رسانه‌ای علیه اعتبار حزب کمونیست را شاهد بوده است. این امر موجب شد که رئیس‌جمهور، گابریل بوریک، وادار به دفاع علنی از این حزب شود و این موضوع در سرمقاله‌ روزنامه “ال سیگلو” در روز دوشنبه ۴ مارس/ ۱۴ اسفندماه ۱۴۰۲مورد بحث قرار بگیرد. رویارویی و بحث ... کمونیست‌‌ستیزی همراه با انتقام جویی به شیلی بازگشته است

ادامه

آلمان, آمریکای لاتین, استبداد, تروریسم, دیدگاه, زنان, سازمان ملل, شیلی, فاشیسم, کارگری, کلمبیا, کمونیسم, مارکسیسم, ونزوئلا

چرا تجارت جنگ‌افزارها وجود دارد؟

امروز، صنعت تسلیحات در قلب نظام سرمایه‌داری قرار دارد. پژوهشگران کتابخانه یادبود مارکس استدلال می‌کنند که ما باید با هر دو پدیده مقابله کنیم. درگیری‌ها و کشورگشایی‌های نظامی و همچنین تولید و فروش جنگ‌افزار همیشه در کانون نظام سرمایه‌داری بوده‌اند. در سال ۱۵۷۷/ ۹۵۶ خورشیدی فرانسیس دریک که در پی طلا و نقره بود، به‌غارت ... چرا تجارت جنگ‌افزارها وجود دارد؟

ادامه

آلمان, آمریکا, اروپا, اسپانیا, استثمار, استعمار, افغانستان, امپریالیسم, انگلیس, اوکراین, ایتالیا, بحرین, برونئی, پرتغال, ترکیه, جهان, خاورمیانه, دیدگاه, ژاپن, سرمایه‌داری, غارتگری, فرانسه, کره جنوبی, کنیا, کویت, مقاله, ناتو

اکنون بیش از هر زمانی دیگر، پایدار باد همبستگی با فلسطین!

به‌قلم رفیق “جرمی کرونین”، سیاستمدار و رهبر سرشناس حزب کمونیست آفریقای جنوبی یافته‌های دیوان بین‌المللی دادگستری مبتنی بر اینکه یورش هولناک اسرائیل به مردم غزه مورد نسل‌کشی‌ای پذیرفته شده است رویدادی برجسته‌ به‌شمار می‌رود. این حکم، تلاش اسرائیل را برای جلوگیری از آنچه اکنون به رسیدگی قضایی‌ای بنیادی در مورد ارتکاب جنایت علیه بشریت از ... اکنون بیش از هر زمانی دیگر، پایدار باد همبستگی با فلسطین!

ادامه

آفریقای جنوبی, آلمان, آمریکا, اتحادیه اروپا, استرالیا, اسراییل, انگلیس, جنایات جنگی, جنوب آفریقا, جهان, خاورمیانه, دیدگاه, دیوان داوری لاهه, سازمان ملل, صهیونیسم, فلسطین, کانادا

حزب کمونیست ایرلند: سخنی در ضرورت مبارزه برای استقلال و وحدت ایرلند!

شروع کار دوبارهٔ پارلمان ایرلند شمالی (استورمونت) و انتخاب میشل اونیل به‌مقام “وزیر اول” برای بی‌پاسخ گذاشتن مسئلهٔ ضرورت مبارزه برای وحدت ایرلند است. حزب کمونیست ایرلند هشدار می‌دهد تحولات اخیر نشان دهندهٔ راهی به‌سوی اتحاد ایرلند و جنبش آزادی‌بخش ایرلند نمی‌باشد. انتخاب خانم میشل اونیل، معاون رهبر حزب شین- فِین، به‌مقام “وزیر اول” مجلس ... حزب کمونیست ایرلند: سخنی در ضرورت مبارزه برای استقلال و وحدت ایرلند!

ادامه

آمریکا, اتحادیه اروپا, استثمار, استعمار, امپریالیسم, ایرلند, سرمایه‌داری, سوسیالیسم, غرب اروپا, کارگری, کمونیسم, مقاله

«مارک سجویک» : «استیو بانون» معلم عقیدتی ترامپ است

دبیر انجمن اروپایی مطالعات باطنی‌گرایی غربی معتقد است از «استیو بانون» می توان به عنوان معلم عقیدتی ترامپ نام برد؛ شخصی که متأثر از اندیشه های « ژولیوس اِوولا» فیلسوف مرموز ایتالیایی است.

 
چندی پیش «جِیسون هاروویتز» در مطلبی که در نیویورک تایمز نوشت به بررسی آراء و اندیشه های « استیو بانون» پرداخت که از او به عنوان معلم عقیدتی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا یاد می شود.

 

کسانی که سعی در ریشه‌یابی جهان‌بینی تاریک و گاه آخرالزمانی استیون ک. بانون -معلّم عقیدتی ترامپ- دارند، بارها سخنرانی او را که در سال ۲۰۱۴ در همایشی در واتیکان ایراد شد بررسی کرده‌اند که در آن به تفسیر اسلام و پوپولیسم و کاپیتالیسم پرداخته بود.

 

اما با وجود همه بررسی‌هایی که درباره‌ی آن بیانات صورت گرفته است، کسی متوجه اشاره‌ی گذرای آقای بانون به ژولیوس اِوولا، فیلسوف مرموز ایتالیایی، نشد و شاید فقط پیروان این متفکرِ شدیداً تحریم‌شده و وابسته به نازیسم و نیز پژوهشگران بودند که توجشان به این نکته جلب شد.

 

جیان‌فرانکو دو توریس، زندگی‌نامه‌نویس و مدافع عقاید اوولا، که مقیم رم است و بنیاد اوولا را از خانه‌اش مدیریت می‌کند، می‌گوید: «اولین بار است که یک مشاور رییس جمهور آمریکا اوولا را می‌شناسد و یا احتمالاً بنیان فکریِ سنت‌گرا دارد.»

 

او می‌گوید «اگر بانون چنین عقایدی داشته باشد باید ببینیم چه تأثیری بر سیاست‌های ترامپ می‌گذارد.»

 

در گفتگو با پروفسور «مارک سجویک» استاد مطرح دانشگاه آرهوس دانمارک و از متفکرانی که مطالعات جامعی در خصوص مکتب سنت گرایی داشته به بررسی این موضوعات پرداخته ایم که در ادامه آمده است.

 

«مارک سجویک» (Mark Sedgwick) از استادان سابق و برجسته دانشگاه آمریکایی قاهره و استاد کنونی دانشگاه آرهوس دانمارک و نیز دبیر انجمن اروپایی مطالعات باطنی‌گرایی غربی است که کتابی را در سال ۲۰۰۴ با عنوان «علیه جهان مدرن: سنت‌گرایی و تاریخ‌ پنهان فکری سده بیستم» به چاپ رساند.

 

*برخی تحلیلگران از استیو بانون به عنوان ایدئولوگ کاخ سفید و شخص دونالد ترامپ نام برده اند. نظر شما در این باره چیست؟

 

این عنوان، توصیف خوبی است. رئیس جمهور ترامپ ایده های بزرگی دارد، اما تناقض و عدم انسجام هم در میان این ایده ها دیده می شود. تنها فرد عالیرتبه ای که در حال حاضر در دولت حضور داشته و فلسفه ای منسجم دارد – و شما ممکن است ایدئولوگ بنامیدش- آقای بانون است.

 

*در حال حاضر چه کسانی پشت پرده سیاست گذاری های دونالد ترامپ هستند؟

 

مشخص نیست. برای من دور از انتظار نیست که رقابت و اختلاف همچنان در میان چهره های باتجربه و محرم از نگاه سیستم، مانند ژنرال مک مستر مشاور امنیت ملی از یک سو و افراد رادیکالی که از سوی سیستم خودی به حساب نمی آیند، نظیر آقای بانون از دیگر سو، در جریان باشد.

 

*«بانون» در سخنرانی معروفش در سال ۲۰۱۴، به نام «ژولیوس اِوُولا» فیلسوف مرموز ایتالیایی (۱۹۷۴-۱۸۹۸) اشاره کرد که این به مذاق حامیان نازیسم خوش آمد. علت علاقه او به این فیلسوف چیست؟

 

آقای بانون به بسیاری از اندیشمندانِ رادیکالِ طیف راست علاقه دارد. او مدیر سایت «بریت بارت» بود؛ یکی از حامیان اصلی رشد و ارتقای راست رادیکال و افکار و نظریاتش. بنابراین، علاقه او به «اوُولا» طبیعی است، اما این بدان معنا نیست که «اوُولا» الهام بخش اصلی بانون بوده است. او به بسیاری اندیشمندان تعلق خاطر دارد که مطمئنا در این میان، برخی برای او مهم ترند.

 

*نیویورک تایمز با انتشار گزارشی، ریشه های سیاستهای ضدمهاجرتی ترامپ را به سنت گرایانی چون «رنه گنون» از اندیشمندان مکتب سنت گرایی منتسب کرده است. شما در این باره چه نظری دارید؟

 

عقاید ضدمهاجرتی نه در نظریات متفکران خاص بلکه در علاقه انسان به تفکیک قائل شدن میان «گروههای خودی» و «گروههای بیگانه» ریشه دارد. در مبحث مهاجرت، معمولا به مهاجرتهای در مقیاس پایینِ افرادی که رفتار و ظاهر متفاوتی با اتباع کشور مقصد ندارند توجهی نمی شود.

 

در واقع، آن چه همیشه محل عناد بوده مهاجرتهایی در مقیاس گسترده افرادی که از نظر عقاید و ظواهر، متفاوتند را شامل می شود. با این همه، این درست است که برخی اندیشمندانی که تحت تأثیر گنون و اوُلا – متفکرانی که از آنها با عنوان «هویت گرایان» یاد می شود- بوده اند، نظریاتی ارائه داده اند که عملا به شکل گیری یک ایدئولوژی ضدمهاجرتی انجامیده است.

 

از نظر آنها، سنتهای فرهنگیِ شخصی از افراد در مقابل آمیزه ای از سنتهای خارجی، از جمله مهاجرت، محافظت می کند. اما این آن چیزی نیست که رئیس جمهور ترامپ را تحت تأثیر قرار داده است.

 

ترامپ به طور کلی مخالف مهاجرت نیست؛ مثلا همسر او خودش یک مهاجر بوده است. مخالفت او با مسلمانان است؛ هم مسلمانانی که در کشورهای اسلامی زندگی می کنند هم مسلمانان آمریکایی. بنابراین، اقدامات ضدمهاجرتی او ربطی به گنون که خودش به اسلام تغییر دین داد، یا اوُلا که افکارش قرابتهایی با اسلام داشت ندارد.

جواد حیران نیا – ونداد الوندی پور

مهر