مسکو: واشنگتن به دنبال گشودن «جبهه دوم» علیه روسیه در قفقاز جنوبی است

معاون وزیر امور خارجه روسیه نسبت به اهداف واشنگتن برای گشودن «جبهه دوم» علیه روسیه در قفقاز جنوبی هشدار داد. میخائیل گالوزین، معاون وزیر امور خارجه روسیه، نسبت به اهداف واشنگتن برای گشودن «جبهه دوم» علیه روسیه در قفقاز جنوبی هشدار داد و خاطرنشان کرد که ایالات متحده این نیات را برای مدت طولانی داشته ... مسکو: واشنگتن به دنبال گشودن «جبهه دوم» علیه روسیه در قفقاز جنوبی است

ادامه

آذربایجان, اتحاد شوروی, اتحادیه اروپا, ارمنستان, جنگ سرد, جنوب شرق اروپا, روسیه, شرق آسیا, شمال غرب آسیا, صلح, گزارش

درگیری معترضان و پلیس ارمنستان ۳۴ زخمی بر جای گذاشت

وزارت بهداشت ارمنستان اعلام کرد در پی درگیری‌ها مقابل ساختمان‌های دولتی در ایروان دستکم ۳۴ تن زخمی شدند. به گزارش ایرنا به نقل از تاس، دفتر مطبوعاتی وزارت بهداشت ارمنستان سه‌شنبه شب گفت: ۱۶ نفر از زخمی‌ها از اعضای پلیس و ۱۸ تن دیگر غیرنظامی هستند. این درگیری‌ها پس از آن آغاز شد که جمهوری ... درگیری معترضان و پلیس ارمنستان ۳۴ زخمی بر جای گذاشت

ادامه

اتحادیه اروپا, تروریسم, جنوب شرق اروپا, جهان, حقوق بشر, خبر, روسیه, شمال غرب آسیا

آغاز رزمایش ۱۰ روزه آمریکا و ارمنستان

رزمایش مشترک ۱۰ روزه ارمنستان و آمریکا در ۲ مرکز آموزشی در نزدیک ایروان آغاز شد. به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، در رزمایش «شریک عقاب» که دوشنبه آغاز شد، ۸۵ سرباز آمریکایی و ۱۷۵ نظامی ارمنستان حضور دارند. هدف از این رزمایش آماده کردن سربازان ارمنستان برای حضور در ماموریت‌های صلحبانی بین‌المللی اعلام ... آغاز رزمایش ۱۰ روزه آمریکا و ارمنستان

ادامه

آذربایجان, آمریکا, ارمنستان, جنوب شرق اروپا, جهان, خبر, روسیه, شمال غرب آسیا, قفقاز

توافق برای بازگشایی گذرگاه لاچین و جاده آغ‌دام و ارسال کمک‌های بشردوستانه به قره‌باغ

مقام‌های قره‌باغ اعلام کردند که توافقی برای ازسرگیری ترانزیت کمک‌های بشردوستانه از طریق گذرگاه لاچین حاصل شده و کمک‌های روسیه از طریق جاده «آغ‌دام» نیز به این منطقه ارسال خواهد شد. به گزارش ایرنا به نقل از آرمن پرس، مرکز اطلاع‌رسانی قره‌باغ شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد: با توجه به بحران انسانی در قره‌باغ-ناگورنو، دولت ... توافق برای بازگشایی گذرگاه لاچین و جاده آغ‌دام و ارسال کمک‌های بشردوستانه به قره‌باغ

ادامه

آذربایجان, ارمنستان, جنوب شرق اروپا, جهان, خبر, روسیه, شمال غرب آسیا, فرانسه, قفقاز

۲ نظامی ارمنستانی کشته و ۳ نیروی جمهوری آذربایجان زخمی شدند

در ادامه تنش‌ها میان ایروان و باکو در قره‌باغ، ۲ نظامی ارمنستانی کشته و ۳ نیروی جمهوری آذربایجان زخمی شدند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری رویترز، ارمنستان و جمهوری آذربایجان امروز جمعه اعلام کردند که در جریان درگیری ها در امتداد مرز مشترک خود در شمال غربی منطقه قره باغ، متحمل تلفاتی ... ۲ نظامی ارمنستانی کشته و ۳ نیروی جمهوری آذربایجان زخمی شدند

ادامه

آذربایجان, اتحاد شوروی, ارمنستان, جنوب شرق اروپا, جهان, خبر, دیوان بین‌‌المللی لاهه, روسیه, شمال غرب آسیا, هلند

عملیات ترکیه برعلیه کردها شکاف میان ترکیه و کشورهای عضو ناتو و آمریکا را عمیق‌تر کرده

عملیات ارتش ترکیه علیه کردهای سوریه بدون توجه به انتقادهای داخلی و بین‌المللی ادامه دارد. ترکیه نگران افزایش اهمیت سیاسی و نظامی کردها و متحد شدن آنها در کشورهای خاورمیانه است.

 

کردها جمعیتی حدود ۲۵ تا ۲۷ میلیون نفر دارند که سرزمین محل سکونت آنها میان کشورهای خارومیانه تقسیم شده است: ایران، ترکیه، عراق، سوریه و لبنان. حدود ۷۰۰ هزار نفر از کردها نیز ساکن کشورهای اروپایی هستند. (به دلیل آمارهای متفاوت منتشر شده در زمینه جمعیت کردها در این پنج کشور، نمی‌توان آمار دقیقی از کل جمعیت کردها در منطقه ارائه داد.)

 

رویای یک کشور مستقل کرد که پس از جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراتوری عثمانی جان تاز‌ه‌ای گرفت، تا کنون برای کردها هرگز تا این حد نزدیک نبوده است. کردها با قدرت گرفتن گروه تروریستی داعش در سال ۲۰۱۴ میلادی وارد عمل شدند و با نجات ایزدی‌‌های عراق از کشتار جمعی به دست داعش، به مهمترین متحد منطقه‌ای ائتلاف بین‌المللی ضد داعش تبدیل شدند.

 

“یگان‌های مدافع خلق” کرد سوریه که حال هدف عملیات تهاجمی ارتش ترکیه قرار گرفته‌اند، متحد آمریکا هستند. جمعیت کردهای سوریه حدود یک میلیون نفر است. مهمترین بازوی نظامی کردهای سوریه “یگان‌های مدافع خلق” هستند که ترکیه آنها را متحد “حزب کارگران کردستان” ترکیه می‌داند. حزب کارگران کردستان ترکیه از سال‌های پیش وارد نبرد مسلحانه با دولت ترکیه شده است و گروهی از رهبران آن در سال‌های دهه ۸۰ میلادی از ترکیه به سوریه گریختند.

 

سرکوب کردهابا قدرت گرفتن پان‌عربیسم

 

پس از جنگ جهانی اول به نظر می‌رسید که کردها در منطقه‌ای چند پاره شده از امپراتوری عثمانی، دارای سرزمینی مستقل خواهند شد. به این موضوع به طور غیرمستقیم در “اصول‌چهارده‌گانه” رئیس‌جمهور آمریکا وودرو ویلسون که به اعلامیه چهارده‌ماده‌ای ویلسون مشهور است هم اشاره شده بود. در معاهده سور که در اوت سال ۱۹۲۰ به امضا رسید به کردها وعده تشکیل کشور مستقل داده شد. این وعده اما به دلیل مختلفی از جمله عدم اتفاق‌نظر کردها در شیوه تشکیل این حکومت هرگز عملی نشد. و در معاهده لوزان که سال ۱۹۲۳ امضا شد نیز نامی از کردها برده نشده است.

 

در سوریه بیشتر جمعیت کردها ساکن شمال شرق این کشور هستند. آنها پس از استقلال سوریه در سال ۱۹۴۶ میلادی پست‌هایی کلیدی رادر ارتش سوریه در دست گرفتند. اما با قدرت گرفتن جنبش پان‌عربیسم در سوریه از میانه دهه ۵۰ موقعیت کردها تضعیف شد. بازداشت رهبران احزاب کرد آنها را به فعالیت زیرزمینی ترغیب کرد و کردها مخفیانه احزاب و سازمان‌های مختلفی را تأسیس کردند. اما حکومت حافظ اسد فشار بر کردها را بیشتر کرد تا جایی که چاپ کتاب‌ به زبان کردی ممنوع شد و مدرسه‌ای نیز برای آموزش آن به دانش‌آموزان وجود نداشت.

 

گسترش نفوذ کردها سوریه در سایه جنگ داخلی

 

پایگا‌ه‌های آموزشی “حزب کارگران کردستان” ترکیه در خاک سوریه سال ۱۹۹۸ میلادی به دستور رئیس‌جمهور سوریه، حافظ اسد بسته شدند و فعالیت‌های سازمان‌های این حزب در سوریه ممنوع شد. کردهای سوریه سال ۲۰۰۳ میلادی “حزب اتحاد دمکراتیک” (پ‌ی‌د) سوریه را تأسیس کردند که به یکی از مهمترین احزاب کرد در سوریه تبدیل شد. این حزب پیمانی با “حزب کارگران کردستان” ترکیه امضا کرد که تا امروز معتبر است.

 

پ‌ی‌د پس از آغاز جنگ داخلی سوریه سال ۲۰۱۱ میلادی نفوذ خود را در شمال سوریه گسترش داد و یک دولت محلی نیمه خودمختار تأسیس کرد. بازوی نظامی این حزب: “یگان‌های مدافع خلق” (ی‌‌پ‌گ) نقشی کلیدی در گسترش نفوذ کردها در شمال سوریه بر عهده داشتند و از سال ۲۰۱۴ میلادی که به دفاع از کوبانی برخاستند و با کمک کردهای عراق ایزد‌ی‌ها را نجات دادند از پشتیبانی گسترده ائتلاف بین‌المللی ضد داعش برخوردار شدند.

 

ترکیه نگران افزایش اهمیت نظامی وسیاسی کردهاست و تصمیم دارد با عملیات “شاخه زیتون” یک منطقه حائل امنیتی در عمق ۳۰ کیلومتری خاک سوریه در حاشیه امتداد مرز ترکیه با سوریه ایجاد کند. ترکیه هراسی از حمله به اهداف کردها در کشورهای همسایه خود ندارد و پیشتر بارها مواضع پ‌ک‌ک در شمال عراق را بمباران کرده است. در عملیات تهاجمی ارتش ترکیه در خاک سوریه تا کنون نه تنها حدود ۳۰۰ مبارز کرد که شمار بسیاری غیرنظامی نیز کشته شده‌اند.

 

کابوس بی‌پایان عفرین

 

عملیات ارتش ترکیه علیه کردها می‌تواند پیامدهای جدی برای سیاست خارجی و حتی تحولات داخلی ترکیه در بر داشته باشد. ترکیه عضو ناتو، پیمان آتلانتیک شمالی است. عملیات ارتش این کشور در خاک سوریه شکاف میان ترکیه و کشورهای عضو ناتو در اروپا و آمریکا را عمیق‌تر کرده است. در داخل ترکیه نیز بسیاری، به ویژه کردها مخالف عملیات ارتش این کشور علیه کردهای سوریه هستند.

 

دولت ترکیه هرچند با مشتی آهنین منتقدان داخلی خود را سرکوب می‌کند و تا کنون تعدادی از خبرنگاران و فعالان حقوق بشر را به دلیل انتقاد به عملیات شاخه زیتون دستگیر کرده است اما با ادامه عملیات تهاجمی در خاک سوریه احتمال وقوع حملات تروریستی در خاک ترکیه را نیز افزایش می‌دهد

رادیو آلمان

درجریان نشست سوچی دی میستورا از تشکیل «کمیته قانون اساسی سوریه» خبر داد

به نقل از راشاتودی، «استفان دی میستورا» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه روز سه شنبه در جریان برگزاری «کنفرانس گفتگوی ملی سوریه» در شهر ساحلی سوچی روسیه، از تشکیل کمیته ای موسوم به «کمیته اصلاح قانون اساسی سوریه» خبر داد.

ادامه

جهان, خبر, روسیه, سوریه

فرمانده نیروهای مرکزی آمریکا: قصد خروج ازمنبج درخاک سوریه را نداریم

به نقل از شبکه تلویزیونی «سی‌اِن‌اِن»، ژنرال «جوزف وتل» (Joseph Votel) فرمانده نیروهای مرکزی آمریکا امروز اعلام کرد که علیرغم هشدارهای ترکیه، واشنگتن قصد خارج کردن نیروهای خود از «منبج» واقع در خاک سوریه را ندارد.

ادامه

امریکا, ترکیه, جهان, خبر, سوریه

حمله انتحاری زن کرد به نظامیان ترکیه در عفرین

به گزارش اسکای‌نیوز، یک جنگجوی زن «نیروهای دموکراتیک سوریه»، روز گذشته خود را مقابل تانک ترکیه در جنوب غربی ناحیه عفرین در سوریه منفجر کرد که در پی آن تانک منهدم و سرنشینان آن کشته شدند.   واحد اطلاع‌رسانی نیروهای دموکراتیک سوریه نام این جنگجوی زن را «آفستا خابور» اعلام کرده و گفته است که ... حمله انتحاری زن کرد به نظامیان ترکیه در عفرین

ادامه

ترکیه, جهان, خبر, سوریه