به‌مناسبت ۱۴ بهمن: به‌‌یاد دکتر تقی ارانی

۸۴ سال پیش، در بهمن‌ماه ۱۳۱‍۸، جلادان حکومت دیکتاتوری رضاشاه، دکتر تقی ارانی، کمونیست مبارز میهن ما و اندیشمند انقلابی را در سن ۳۶ سالگی درزندان‌های مخوف استبداد به‌قتل رساندند. ولی راه ارانی با قتل او به‌پایان نرسید. ندای رسا و تجهیزکنندهٔ جنبش کارگری و کمونیستی ایران خاموش نگردید. دکتر تقی ارانی درتاریخ ۱۳ شهریورماه ... به‌مناسبت ۱۴ بهمن: به‌‌یاد دکتر تقی ارانی

ادامه

آزادی, آلمان, استبداد, استثمار, استعمار, امپریالیسم, انترناسیونالیسم, ایران, جهان, دانش, دهقانی, صلح, عدالت اجتماعی, فاشیسم, فلسفه, کارگری, کمونیسم, مارکسیسم, مارکسیسم-لنینیسم, مبارزه طبقاتی, یادنامه

اندیشه و آرمان‌های جنبش دوم بهمن همچنان زنده‌اند!

از دوم بهمن‌ماه سال ۱۳۲۴، روزی که رفیق زنده‌یاد “قاضی محمد”، پیشوای محبوب خلق کُرد و حزب دمکرات کردستان، در اجتماع باشکوه هزاران تن از مردم مهاباد و شهرها و روستاهای اطراف در میدان “چوارچرا” (چهار چراغ) این شهر، تأسیس حکومت خودمختار کُردستان را اعلام کرد هفتادوهشت سال می‌گذرد. حکومت ملی و دمکراتیک کُردستان، دستاورد ... اندیشه و آرمان‌های جنبش دوم بهمن همچنان زنده‌اند!

ادامه

آزادی, اروپا, استبداد, استثمار, اقتصادی, امپریالیسم, ایران, تاریخ, ترکیه, جهان, سوریه, سوسیالیسم, سیاسی, عراق, فاشیسم, فرهنگ, کارگران, یادنامه

به‌مناسبت صدمین سال‌ درگذشت لنین: در بزرگداشت اندیشمند انقلابی قرن بیستم و اندیشه‌های ماندگارش

شنبه ۲۱ ژانویه ۲۰۲۴ (۱ بهمن ۱۴۰۲)، صدمین سال‌مرگ ولادیمیر ایلیچ لنین، بزرگ‌ترین شخصیت انقلابی قرن بیستم است. به همین مناسبت، نیروهای مترقی و انقلابی جهان و به‌ویژه کمونیست‌ها در چنین روزی به این انقلابی بزرگ و نظریه‌پرداز سوسیالیسم علمی ادای احترام می‌کنند. لنین نه‌فقط نظریه‌پرداز، بلکه سازمان‌ده و انقلابی برجسته‌ای بود. لنین نظریه‌پردازی بود که ... به‌مناسبت صدمین سال‌ درگذشت لنین: در بزرگداشت اندیشمند انقلابی قرن بیستم و اندیشه‌های ماندگارش

ادامه

اتحاد شوروی, استثمار, اقتصادی, امپریالیسم, انگلس, ایدئولوژی, ایران, جهان, دیدگاه, سرمایه‌داری, سوسیالیسم, سیاسی, طبقه کارگر, فلسفه, کمونیسم, لنین, مارکسیسم, مارکسیسم-لنینیسم, مبارزه طبقاتی, همبستگی, یادنامه

کاسترو: اتحاد سلاح استراتژیک کوباست

در شصت و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب کوبا رئیس‌جمهور سابق این کشور تاکید کرد: اتحاد مردم این کشور عامل پیروزی بر دشمنان کوباست. در شصت و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب کوبا، رائول کاسترو، رئیس جمهور سابق این کشور در جشنی که در سانتاگوا د کوبا برگزار شد، تاکید کرد که وحدت سلاح استراتژیک اصلی کوبا ... کاسترو: اتحاد سلاح استراتژیک کوباست

ادامه

آمریکای لاتین, جهان, کوبا, گزارش, یادنامه

به‌مناسبت صدوششمین سالگرد انقلاب سوسیالیستی اکتبر

جایگاهِ تاریخی انقلاب اکتبر انقلاب اکتبر در دوران جنگ فاجعه‌بار جهانی اول بین کشورهای امپریالیستی بر سر تقسیم جهان و هم‌چنین در دوران سلطهٔ کشورهای سرمایه‌داری بر جهان روی داد. پیروزی انقلاب اکتبر به‌رهبری لنین و بلشویک‌ها در روسیه پایانی تاریخی بر دیدگاه‌های ابدی بودن جهان سرمایه‌داری بود و به خلق‌های زیرستم در جهان نشان ... به‌مناسبت صدوششمین سالگرد انقلاب سوسیالیستی اکتبر

ادامه

آپارتایت, آزادی, آلمان, اتحاد شوروی, اتحادیه اروپا, اتریش, انگلیس, ایتالیا, ایران, برابری اجتماعی, جهان, سوسیالیسم, فرانسه, کارگری, کمونیسم, لنینیسم, مارکسیسم-لنینیسم, نئولیبرالیسم, یادنامه

علی اصغرحاج سید‌جوادی چشم از جهان فروبست

علی‌اصغر حاج سید‌جوادی نویسنده و یکی از چهره‌های روشنفکری معروف و در عین حال متناقض پیش و پس از انقلاب، صبح روز سه شنبه ۲۶ ژوئن/۵ تیرماه پس از تحمل یک دوره یکماهه بیماری، در بیمارستانی در پاریس چشم از جهان فرو بست. او در سال ۱۹۲۴ میلادی در تهران متولد شد و به هنگام مرگ ۹۴ سال داشت.

 

علی‌اصغر حاج سید‌جوادی، در جوانی و به هنگام تحصیلات دکترای حقوق خود در فرانسه، به آرمان های چپ پیوند خورد و در بازگشت به ایران و در سال‌های اوج قدرت حزب توده ایران، به این حزب پیوست. اما دیرزمانی نپایید که او آرمان‌های این حزب را در تناقض با احساسات و نگرش خود یافت و به همراه برخی دیگر، به عضویت گروهی به رهبری خلیل ملکی درآمد؛ گروهی که به ” نیروی سوم” معروف است، از حزب توده ایران انشعاب می‌کند.

 

از اواخر دهه ۵۰ میلادی او به فعالیت های ادبی و نویسندگی پرداخت. “ارزیابی ارزش‌ها”، “از اعماق”، “اعراب و اسرائیل”، “بنیان‌های فرهنگ در جهان سوم”، “بحران ارزش‌ها”، “پنجره‌های کور”، “پشت به دیوار”، از جمله فعالیت‌های او در این عرصه است.

 

علی اصغرحاج سید‌جوادی، اوائل دهه ۶۰ میلادی با روزنامه اطلاعات همکاری می‌کرد و سپس سردبیر روزنامه کیهان شد. مقالات و نوشته‌های او در این دوره محتوایی انتقادی داشت و بر دو دوره مهم از تاریخ سیاسی ایران تأکید داشت.
حقوق اساسی ملت برخاسته از قانون اساسی دوران مشروطیت و جنبش ضد استعماری ملی شدن نفت به رهبری دکتر محمد مصدق، جای بزرگی در اندیشه سیاسی وی داشت و به تبع آن در نگارش او تبلور یافته است.

 

نامه‌های سرگشاده او به مسئولین دوران پادشاهی در ایران، سر و صدای بزرگی را به پا کرد خصوصاً نامه انتقادی ۲۳۵ صفحه‌ای او خطاب به محمدرضا شاه پهلوی که در آن عنوان می کند «سقف رژیم شکسته است»؛ آنهم در دوره‌ای که سکوت همگان را فرا گرفته بود و جامعه در حالتی از خفقان سیاسی بسر می‌برد.

 

با نزدیک شدن انقلاب، همانند بسیاری از روشنفکران آن زمان، شور و هیجان انقلابی او را نیز فرا گرفت وقلم او علیه رژیم پادشاهی و حمایت از انقلابیون بکار افتاد.

 

پس از انقلاب، “سازمان جنبش” را بنیان گذاشت و در روزنامه جنبش، با قلم خود از رژیم برخاسته از انقلاب به رهبری آیت‌الله خمینی، حمایت کرد. اما این دوره بسیار کوتاه بود و بیش از چند ماه طول نکشید. در تاریخ ١۲ اردیبهشت ماه سال ١۳۵۸ یعنی کمتر از ۴ ماه پس از پیروزی انقلاب، مقاله معروف “صدای پای فاشیزم” را نوشت و غروب بهار آزادی و آغاز استبداد فراگیر دیگری را با خمیر‌مایه‌های مذهبی، به مردم انقلاب‌زده، چپ‌های انقلابی و ملی و مذهبی ایران، هشدار داد.

رادیو فرانسه

خداحافظ، مرد قلب طلایی!

”قیصر! کجایی که داشتو کشتن؟“ ؛ تک گویی شگفت و فی البداهه که با گذشت ۵۰ سال از واگویه آن، هنوز از حافظه مردم ایران رخت برنبسته است. مونولوگی که در فیلم نامه قیصر نیامده بود و داش‌فرمان ما، در آن هنگامه‌ی خنجر از پشت خوردن، بر زبان آورده و چنان هم خوش نشسته بود ... خداحافظ، مرد قلب طلایی!

ادامه

ایران, فرهنگ, یادنامه

مراسم تشییع ملک مطیعی؛ شعار مردم “ننگ ما، ننگ ما، صدا و سیمای ما” / قیصر کجایی، مردمو کشتن…

مردم در مراسم تشییع پیکر ناصر ملک‌ مطیعی شعار “ننگ ما صدا و سیمای ما” سر دادند. پسر ملک مطیعی خطاب به رئیس تلویزیون گفت چرا وقتی هنرمند می‌میرد تصویرش آزاد می‌شود؟

ادامه

ایران, خبر, یادنامه

مسکو میزبان همایش «کاپیتالِ» مارکس

در روزهای جمعه تا یکشنبهٔ گذشته، همایشی در مسکو با موضوع محوری ”کاپیتال مارکس و تأثیر آن بر توسعهٔ جهان “برگزار شد که در آن نمایندگان ۳۷ حزب کمونیست و کارگری و جنبش‌های رهایی‌بخش ملّی از ملیّت‌های گوناگون شرکت داشتند.

ادامه

ایدئولوژیک, دیدگاه, روسیه, کتاب, یادنامه