گزارش‌هایی از پیکار و زندگی مردم

رشد بیکاری، بطلان شعارهای ولی‌ فقیه! آمار منتشر شده در پایان سال گذشته خط بطلان دیگری بود بر شعار ولی فقیه یعنی سال “مهار تورم و رشد تولید”، شعاری که می‌بایستی به رشد تولید و اشتغال منجر گردد. طبق آمار منتشر شده توسط مرکز آمار، نرخ متوسط بیکاری در زمستان سال گذشته ۸٫۶ درصد بوده ... گزارش‌هایی از پیکار و زندگی مردم

ادامه

آزادی‌های دموکراتیک, اجتماعی, ایران, بازنشستگان, برابری اجتماعی, حقوق بشر, دانشجویی, زنان, سوخت‌بران, سیاسی, فقر, کارگری, کولبری, گزارش, محیط زیست, نئولیبرالیسم, نفتگران, همبستگی

پرتاب ماهواره تصویربرداری با جزئیات بالا “Resurs-P” شماره ۴ به مدار

موشک Soyuz-2.1b ماهواره تصویربرداری بسیار دقیق Resurs-P شماره ۴ را به مدار زمین فرستاد. به گزارش اسپوتنیک، روس کاسموس تصاویری پخش کرد که موشک Soyuz-2.1b روز یکشنبه از کیهان بایکونور پرتاب شد و ماهواره سنجش از دور Resurs-P Earth شماره ۴ را به مدار فرستاد. این ماهواره ۹ دقیقه و ۲۳ ثانیه پس از پرتاب ... پرتاب ماهواره تصویربرداری با جزئیات بالا “Resurs-P” شماره ۴ به مدار

ادامه

جهان, دانش, روسیه, شرق اروپا, گزارش, محیط زیست

گزارش‌هایی از پیکار و زندگی مردم

به کمک هم‌وطنان سیل‌زده در سیستان‌وبلوچستان بشتابیم! با بارش باران‌های شدید و متوالی در سیستان‌وبلوچستان و سرریز شدن آب ذخیره پشت سدها متأسفانه اغلب مناطق استان را سیل دربر گرفت و زندگی مردم استان را با بحرانی سخت روبه‌رو ساخته است. نزدیک به ۲ هزار روستا و چندین شهرستان بر اثر سیلاب‌ها و به‌دلیل آب‌گرفتگی ... گزارش‌هایی از پیکار و زندگی مردم

ادامه

آزادی, آلمان, آمریکا, اجتماعی, اقتصادی, روزنامه نگاران, زنان, سیاسی, فقر, کارگران, کودکان, گزارش

نبودِ شرایط ایمنی و افزایش سوانح کار نتیجهٔ سیاست‌های ضد کارگری مقررات‌زدایی و خصوصی‌سازی است!

فجایع ناشی از نبود بهداشت و ایمنی در محیط‌های کار در عرصه‌های گوناگون تولید، معدن‌ها، پالایش و استخراج نفت و گاز، و فعالیت‌های خدماتی و درمانی را می‌توان هر روز در اخبار ناگوار سوانح کار مشاهده کرد. مصدوم شدن و جان باختن هر روزهٔ کارگران در حین رفت و آمد به محل کار، در محل ... نبودِ شرایط ایمنی و افزایش سوانح کار نتیجهٔ سیاست‌های ضد کارگری مقررات‌زدایی و خصوصی‌سازی است!

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, اروپا, استبداد, استثمار, ایران, ایمنی, بانک جهانی, بنگلادش, جهان, حقوق بشر, خصوصی‌سازی, سرمایه‌داری, صندوق بین‌المللی پول, کارگری, محیط زیست, هندوستان

گفت‌وگویی با «پیتر مرتنز»، دبیرکل حزب کارگران بلژیک

پیتر مرتنز، دبیرکل حزب کارگر بلژیک، در سال‌های اخیر یکی از شخصیت‌های مطرح در جنبش کمونیستی در طرح مسئله ضرورت ایجاد روابط نزدیک تر کشورهای «جنوب جهانی» برای مقاومت در برابر هژمونی طلبی کشورهای امپریالیستی بوده است. کتاب جدید او با عنوان “شورش” که چاپ اول آن  در دسامبر ۲۰۲۳ در هلند منتشر شد، فراخوانی ... گفت‌وگویی با «پیتر مرتنز»، دبیرکل حزب کارگران بلژیک

ادامه

آزادی, آفریقای جنوبی, آمریکا, اتحادیه اروپا, اروپا, اسپانیا, استبداد, استثمار, استعمار, اسراییل, اعتراضات اجتماعی, اقتصادی, امپریالیسم, اندونزی, انگلس, بانک جهانی, بریکس, بلژیک, بولیوی, تحریم, ترکیه, جنوب, جهان, چین, خاورمیانه, روسیه, سرمایه‌داری, سوسیالیسم, شیلی, صلح, صندوق بین‌المللی پول, عدالت اجتماعی, فرانسه, فلسطین, کشاورزی, کوبا, محیط زیست, مصاحبه و گفتگو, نئولیبرالیسم, هندوستان

بحران خشکسالی در کمین اروپا

اگرچه در باور عمومی اروپا به عنوان قاره سبز و پرآب شناخته می‌شود، اما حتی این قاره نیز در سایه تغییرات اقلیمی گاه دچار بحران آب و خشکسالی می‌شود و تناوب این معضل با وخیم‌تر شدن اوضاع اقلیمی رو به افزایش است.

 

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، گرمای شدید و خشکی هوا در تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی و تا حدودی ۲۰۱۹، اروپا را دچار بحران شدید بی آبی کرد. از جمله عوارض آن می‌توان به آتش‌سوزی های حیات وحش در جنوب و حتی شمال اروپا، توقف کشتیرانی در رودخانه های بزرگ مانند دانوب، محدودیت در سیستم های آبیاری و کاهش تولید برق اشاره کرد.

 

این رویه کشورهای اروپایی را نگران کرده است که با جدی تر شدن پیامدهای تغییرات اقلیمی شاهد افزایش توالی و تکرار اینگونه حوادث باید باشند.

 

خشکسالی یک پدیده طبیعی است که به دلایل جوی مانند تغییر جهت جریانهای هوایی یا کاهش رطوبت موجود در هوا ممکن است شکل بگیرد اما در سال‌های اخیر نقش انسان در استفاده و مدیریت منابع آبی و همچنین تغییرات اقلیمی بیشتر دیده می‌شود.

 

از دهه ۱۹۵۰ به بعد شمال اروپا شاهد ترسالی (بارش بیشتر) و جنوب اروپا شاهد سال‌های خشک بیشتری بوده است. انتظار می‌رود تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین این عدم توازن بین شمال و جنوب اروپا را شدید‌تر کند.  بر اساس یک برآورد، ضرر و زیان ناشی از خشکسالی در قاره اروپا، بین سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۰ بالغ بر ۶.۲ میلیارد یورو در سال بوده است. خشکسالی سال ۲۰۰۳ به تنهایی ۸.۷ میلیارد یورو خسارت به جا گذاشت.

 

بخشهایی از رودخانه راین در سال ۲۰۱۸ آنچنان خشک شد که کشتی های باری مجبور شدند از میزان بارشان کاسته یا به طور کلی متوقف شوند. فرانسه، آلمان، سوئد و فنلاند به دلیل این خشکی مجبور شدند برق تولید خود از منابع آبی را کاهش دهند. همچنین گرمای بی سابقه موجب مرگ و میر تعداد زیادی از آبزیان در آلمان شد. خشکسالی سال ۲۰۱۸ صدمه جبران ناپذیری به کشاورزی اروپا زد به طوری که حتی در تابستان ۲۰۱۹ نیز ذخایر آبی به حد سابق برنگشت.

 

دانشمندان تغییرات در طرح بارندگی در سطح اروپا را ناشی از تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین می‌دانند. آنها می‌گویند با گرم‌ شدن زمین به میزان ۱.۵ درجه سانتی گراد، ۶۸ درصد از مناطق مدیترانه ای اروپا شامل جنوب ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، پرتغال و یونان دچار خشکسالی خواهد شد. با افزایش ۳ درجه‌ای، این رقم به ۸۲ درصد خواهد رسید. در منطقه آتلانتیک که شامل جزیره بریتانی نیز می‌شود ۳۰ درصد از زمینها با افزایش ۱.۵ درصدی گرما، متحمل خشکی شده،  با افزایش ۳ درصدی، ۹۰ درصد این مناطق خشک خواهند شد. البته این پژوهشها احتمال افزایش ۳ درصدی را زیاد ارزیابی نمی‌کنند.

 

در بخش قاره‌ای اروپا، گرمایش زمین موجب کاهش شدت خشکسالی در مناطق شمال شرقی مانند لهستان شده و خشکسالی در مناطق جنوبی مانند رومانی و بلغارستان را افزایش خواهد داد. در مناطق مرکزی تر نیز مانند جمهوری چک و اطریش، از شدت خشکسالی ها کاسته خواهد شد. برای مناطق شمالی اروپا وضعیت قابل پیشبنی نیست. بدین ترتیب مناطق مدیترانه ای و آتلانتیک بیشترین صدمه را از گرمایش زمین و خشکسالی ناشی از آن متحمل خواهند شد.

 

بخش کشاورزی

 

این بخش بیشترین صدمه را از خشکسالی به صورت کاهش در تولید و افزایش هزینه های آبیاری متحمل خواهد شد. همچنین هزینه تغذیه حیوانات اهلی افزایش یافته و صنایع وابسته به کشاورزی مانند تراکتورسازی ضرر خواهند کرد.

 

بخش آب شهری

 

نیاز به آب آشامیدنی و لوله کشی افزایش یافته و هزینه ها در این بخش زیاد خواهد شد.

 

بخش انرژی

 

میزان تولید برق هیدرولیک (آبی) کاهش یافته و تقاضا برای انرژی های سوختی زیاد خواهد شد. حتی در نیروگاه های غیر آبی نیز به دلیل کمبود آبِ خنک کننده، مجبور به کاهش ظرفیت تولیدی خواهند بود.

 

بخش تجارت و حمل و نقل

 

اروپا از شبکه بزرگی از کانالها و رودخانه های برای حمل نقل توسط کشتی ها بهره برداری می کند. با کاهش سطح آب رودخانه ها و کانال ها، کشتی های باری با مشکلات در زمینه تردد مواجه خواهند شد. این به معنای افزایش هزینه و قیمت تمام شده کالاهای تجاری خواهد بود.

 

بخش ساخت و ساز

 

خشکسالی موجب از دست رفتن رطوبت زمین شده و زمینه  فرونشستن خاک را فراهم می کند که خود صدمات جبران ناپذیری به ساختمانها می زند. به عنوان مثال در سالهای اخیر در فرانسه، فرونشست زمین بیش از سیل خسارت ایجاد کرده است.

 

در انگلیس سازمانی به نام «گروه ملی خشکسالی» مامور رسیدگی و برنامه ریزی در این زمینه است. طبق نتیجه گیری این سازمان به شدتِ خشکی در سالهای  خشک و پرآبی در سالهای ترسالی افزوده شده است. به این معنی که در سالهای پرآب با سیل مواجه شده و در سالهای خشک نیز شدت خشکسالی بیشتر از قبل است. به این ترتیب دولت به پیشنهاد این گروه، باید برنامه ای برای ذخیره سازی آب در سالهای پرآب و  استفاده از آن در سالهای خشک داشته باشد.

 

کاهش بارندگی در سال جاری به اضافه افزایش تقاضا به دلیل قرنطیه، موجب کاهش سطح مخازن آب در انگلیس شده است. اگرچه بارنگی های ماه ژوئن تا حدی این کمبود را برطرف کرد. بدین ترتیب در حال حاضر انگلیس به طور فوری با بحران آب مواجه نیست اما ذخایر آبی برای سالهای بعد آسیب پذیر هستند. گفته می شود شرکت‌های توزیع آب برای تابستان امسال آب کافی در اختیار داشته و سهمیه بندی آب نامحتمل است.

 

بارندگی های سال گذشته پس از مدتی کاهش نزولات، زندگی تازه ای به حیات و حش این کشور داده ، با این حال هنوز به وضعیت عادی قبل بازنگشته است. در سالهای خشک، این کشور با کاهش آبزیان، افزایش جلبک و افزایش آتشوزی در طبیعت مواجه می شود.

 

آژانس محیط زیست انگلیس در همین زمینه، بررسی و تحت نظر داشتن وضعیت بارندگی و حوادث مرتبط با خشکسالی، همکاری با شرکتهای توزیع آب، کاهش صدمات ناشی از کم آبی روی محیط زیست، همکاری با کشاورزان و آگاهی رسانی به آنها، حفظ منابع آبی برای نسل های آینده، کاهش نشت آب از سیستم آبیاری و توزیع و مشارکت در بازسازی زیستگاه های آبی را در دست اقدام دارد.

 

با وجود آنکه در سال جاری احتمال کاهش منابع آبی داده نمی شود، اما این سازمان به مردم توصیه کرده است با جمع آوری آب باران و استفاده از آن برای آبیاری باغچه ها، از مصرف آب شهری بکاهند.

 

در اتحادیه اروپا «مقررات توسعه مناطق روستایی» مصوب ۲۰۰۵، از جمله چهارچوبهایی است که به معضلات ناشی از کم آبی رسیدگی می کند. مدرنیزه کردن مزارع، بهبود وضعیت محیط زیست، افزایش کیفیت مناطق روستایی و آموزش کشاورزان از جمله راهکاری هایی است که بر اساس این چهارچوب در نظر گرفته شده اند.

 

اتحادیه اروپا برای بهسازی زیرساختهای آبیاری مبلغ ۸ میلیارد و برای پیشگیری از بلایای ناشی از خشکسالی ۷ میلیارد یورو در نظر گرفته است. این در کنار سایر بودجه های جاری در ارتباط با کمک به هزینه های ناشی از بلایای طبیعی است.

 

در اتحادیه اروپا سازمان دیگری به نام «مدیریت شبکه آب» نقش سیاستگزاری و حمایت از منابع آبی را در اختیار دارد. این سازمان علاوه بر کمیت، روی کیفیت منابع آبی مانند مقررات برای کاهش آلاینده ها نیز فعالیت دارد. یکی از مزایای به هم پیوستگی کشورهای اروپایی، مدریت کارآمد تر منابع آبی است. به عنوان مثال آنها می توانند بدون دخالت و مزاحمت مرزهای ملی، بسترهای رودخانه ها را به طور یکدست مدیریت کنند.

ذوب شدن یخ‌ها سطح اقیانوس‌ها را تا ۱۸ متر بالاتر می‌برد

محققان دانشگاه دورهام انگلستان کشف کرده‌اند، ذوب شدن کنونی یخ‌ها باعث افزایش بسیار زیاد سطح دریا شده است و در پایان آخرین عصر یخبندان، سطح اقیانوس‌های سراسر جهان را تا ۱۸ متر بالاتر می‌برد.

ادامه

اروپای شمالی, اسکاتلند, انگلستان, جهان, خبر, محیط زیست

ابتکار عربستان سعودی در مقابله با گرمایش زمین: کاشت ۵۰ میلیارد درخت در خاورمیانه

عمده‌ترین کشور صادرکننده نفت جهان قصد دارد تا با اجراء طرح سبز در راستای کاهش گازهای گلخانه‌ای گام بردارد. بخشی از این طرح سبز، کاشت ۵۰ میلیارد اصله درخت در کشورهای خاورمیانه است.

ادامه

جهان, خاورمیانه, خبر, عربستان سعودی, محیط زیست

منابع آب رودخانه‌های حوضه کارون بین ۲۰ تا ۱۰۰ درصد کاهش می‌یابد

چهارمحال و بختیاری سرچشمه ۲ رودخانه زاینده‌رود و کارون و بخشی از رودخانه دز است و افزایش یا کاهش بارش‌ها در این استان، استان‌های خوزستان، اصفهان و فلات مرکزی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

ادامه

ایران, حقوق بشر, خبر, محیط زیست